Zo’n 50.000 Duitsers, Nederlanders en Belgen hebben zondag een indrukwekkende 90 kilometer lange menselijke ketting geformeerd voor sluiting van twee omstreden kerncentrales in België.

Dat wil zeggen, de argumenten om gezamenlijk van het Duitse Aken via Maastricht tot bij de kerncentrale in het Belgische Tihange hand in hand te gaan staan, liepen nogal uiteen bij de vijf organisaties die de afgelopen maanden het voortouw namen om deze imposante actie tot een succes te maken. De een eist sluiting van kernreactor Tihange 2 in de buurt van Luik en Doel 3 in de buurt van Antwerpen, de ander eist dat beide centrales worden ontmanteld, en een derde eist uitsluitend sluiting van Tihange 2.

Hoe dan ook, we moeten ver teruggaan in de tijd waarbij sprake was van een vergelijkbare massale opkomst voor een demonstratie tegen kernenergie. Al is dit enigszins ongelukkig geformuleerd want veel mensen die zondagmiddag deelnamen aan de menselijke keten kwamen op de been omdat ze terecht vrezen voor hun leven als gevolg van een kernramp bij Tihange, een centrale wiens maximale leeftermijn ver is overschreden en geregeld te kampen heeft met mankementen. Het is dus niet gezegd dat alle deelnemers ook tegen kernenergie zijn.

Rond drie uur waren in Aken de burgemeester van die stad en die van Heerlen aanwezig bij het sluiten van de ketting. Het grootste verzet tegen de centrale komt van oudsher uit Duitsland, waar de anti-kernenergiebeweging sterk is. „We willen een signaal afgeven, ook voor onze kinderen”, vertelt Kai Euscheid, inwoner van Aken. Ook veel Duitse vakbondsleden, met name van IG Metall en de Deutsche Gewerkschaft Bund DGB, waren zondag van de partij. „Aken ligt 60 kilometer van Tihange. Als daar iets gebeurt, is Aken verloren”, aldus Claus Brülls van DGB.

Reactor Tihange 2 is berucht omdat er meer dan 3.000 scheurtjes of waterstofvlokken in zijn aangetroffen. De Belgische regering heeft besloten dat die reactor in 2022 dicht moet en dat België in 2025 volledig uit de kernenergie stapt. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer geluiden hoorbaar dat België die deadline toch wil opschuiven omdat er nog niet voldoende in duurzame energie is geïnvesteerd en omdat een kerncentrale weinig CO2 uitstoot.

In onderstaande video van fotograaf Luc Lodder krijg je een goede indruk van de massale deelname aan de protestactie in het zuiden van Limburg. De beelden zijn vanuit een auto tussen Mamelis en het kruispunt bij klooster Wittem over een afstand van 5 kilometer vastgelegd. Het ziet er behoorlijk angstvallig uit (hoe zat het ook alweer met de verkeersveiligheid?) maar wees gerust, de video wordt versneld weergegeven:

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties