De leraren van vijftien basisscholen in Wijchen en omgeving hebben van hun baas te horen gekregen dat ze een uur van hun loon moet inleveren omdat ze dinsdag deelnamen aan de landelijke actiedag.

Het gaat om scholen die onderdeel zijn van stichting Kans en Kleur. Bestuurder Hennie Biemond spreekt in De Gelderlander van een principekwestie. „Als leraren de werkdruk te hoog en hun salaris te laag vinden moeten ze er salaris voor over hebben indien ze een uur lang het werk neerleggen. Het gaat om geloofwaardigheid.” Ze benadrukt dat staken in Nederland ten koste gaat van loon. Vooraf moesten de werknemers van de vijftien scholen van Kans en Kleur doorgeven of ze aan de acties mee zouden doen.

De actievoerders krijgen een uur minder uitbetaald. Omgerekend zou dit neerkomen op een totaalbedrag van zo’n 8.000 euro. De stichting verdubbelt dit bedrag en investeert het in de onderwijsteams van de scholen. De betrokken leraren zijn verre van blij met de kortingsmaatregel, meldt Omroep Gelderland. „Ik voel me totaal niet gesteund door deze maatregel en denk erover om alle extra onbetaalde uren te gaan declareren”, reageert Loes de Lange van de basisschool Boskriek in Wijchen.

Bij vrijwel alle basisscholen bleven dinsdag de deuren om 08.30 uur een uurtje gesloten. De leraren spraken niet van een staking, maar van een prikactie. De actie werd georganiseerd door het zogenoemde PO-front, in samenwerking met onderwijsbonden, schoolleiders en bestuurders. Basisschoolleraren verdienen gemiddeld 20 procent minder dan hun collega’s in het voortgezet onderwijs

Het verschil in beloning tussen primair en voortgezet onderwijs bedraagt bij het startsalaris al 7 procent. In de loop van de carrière wordt het verschil alleen maar groter. Het maximum-maandsalaris in het primair onderwijs is ruim 3.800 euro bruto, in het voortgezet is dat ruim 4.600 euro. Het gevolg is dat de meeste leraren voor het voortgezet onderwijs kiezen, mede waardoor er een schijnend lerarentekort is ontstaan in het basisonderwijs. Nederland telde in 2016 nog 6.347 basisscholen, tegen 6.430 het jaar daarvoor.

Het lerarenverzet is zonder tussenkomst van vakbonden of andere instituten ontstaan. De initiatiefnemer schreef een blog over het lage salaris en de hoge werkdruk, dat uitmondde in PO in Actie. Twee maanden later hadden maar liefst 32.000 basisleraren zich via Facebook achter het initiatief geschaard, hetgeen de vakbonden ernstig in verlegenheid bracht. Burgers voelen zich al tijden niet meer vertegenwoordigd door vakbonden en organiseren zich daarom steeds vaker in een vereniging of coöperatie om hun doel te bereiken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties