Britse onderzoekers pleiten voor het aanleggen van speciale voetpaden voor smartphonezombies. Die moeten voorkomen dat de digitale verslaafden zich bezeren, of erger. Het moet niet gekker worden.

Bij mensen die al wandelend hun smartphone gebruiken, nemen we een curieus wandelgedrag waar. Wat we zelf al jaren constateren, wordt nu door nieuw onderzoek van wetenschappers, verbonden aan de Britse Anglia Ruskin Universiteit en de Universiteit van Essex, bevestigd. Het aantal kwetsuren als gevolg van het vallen of ergens tegenaan lopen door smartphonezombies (in Duitsland wordt dit diersoort smombie genoemd) stijgt hoe langer hoe meer.

Twintig proefpersonen kregen een eye tracker en bewegingssensoren op het lichaam bevestigd en moesten vervolgens een zes meter lang (!) parcours met enkele obstakels afleggen. Eerst deden ze dat zonder telefoon, daarna moesten ze al wandelend een sms versturen, een sms lezen en een telefoontje plegen. Met een sensationeel resultaat: het gebruik van de smartphone zorgt er voor dat gebruikers langer over het parcours doen, 61 procent minder lang naar de obstakels keken en een opvallend gewijzigd wandelpatroon vertoonden.

De deelnemers namen een ‘voorzichtige en overdreven stapstrategie’ aan wanneer ze de telefoon gebruikten, waarbij ze hun leidende voet hoger en trager ophieven bij een obstakel en ze weken ook meer van het rechte pad af. Vooral bij het tikken van een sms was het verschil groot. In dat geval duurde het 118 procent langer om het traject af te leggen dan wanneer er geen telefoon in het spel was. Ook bij enkel bellen hadden ze opvallend minder oog voor de obstakels op de weg.

Een voorzichtige stapstrategie verlicht de cognitieve last op het werkgeheugen in de hersenen waardoor er meer capaciteit vrijkomt om met de telefoon bezig te zijn, stellen de wetenschappers. Toch waarschuwen ze dat een dergelijke strategie nog steeds kan leiden tot ongevallen wanneer bijvoorbeeld een andere voetganger onverwacht je pad kruist. Dit geldt uiteraard ook voor het gebruik van de smartphone op de fiets en auto. Levensgevaarlijk, ook voor medeweggebruikers!

Een mogelijke oplossing is een apart voetpad voor de verslaafde smartphonezombies, zo stellen de wetenschappers. In de Chinese stad Chongqing werd al in 2014 zo’n ‘gsm-voetpad’ ingesteld voor mensen die al wandelend hun smartphone gebruiken. Of wat dacht je van een lichtlijn? In Bodegraven-Reeuwijk is het bedrijf HIG een pilotproject gestart bij een verkeersovergang. De lijn in de bestrating licht op zodra het verkeerslicht op rood of groen gaat. Waanzin ten top! Oplossing? Een algeheel verbod voor het gebruik van de smartphone tijdens verplaatsing op de openbare weg.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ron
6 jaren geleden

smartphonezombies? smartphoneslaafjes is een beter benaming…