Middels een miljardeninvestering bevordert Saoedi-Arabië extreme salafistische en wahabitische stromingen in het Westen. Vanwege lucratieve handelscontracten kijkt datzelfde Westen ervan weg.

Saoedi-Arabië besteedt 3,5 miljard euro per jaar om zijn extreme wahabitische gedachtegoed in Europa te verspreiden. Dat meldt de Britse denktank The Henry Jackson Society in een deze week verschenen rapport. Sinds de jaren ’60 zou het islamitische koninkrijk in de Golfregio zelfs al 76 miljard euro hebben uitgegeven om het wahabisme en salafisme wereldwijd te promoten, alsmede soennitische moslimfundamentalisten financieel te steunen.

Veel van de Saudische fondsen worden ook naar islamitische landen in Afrika en Azië doorgesluisd, met als gevolg dat de invloed van de strenge variant van de Saoedische islam ook daar steeds zichtbaarder wordt. Ook andere Golfstaten als de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Qatar financieren orthodox-islamitische stromingen in het Westen. Volgens de onderzoekers zijn hierdoor het geloof en religieuze praktijken veranderd.

Met Saoedische steun kregen Europese islamitische kinderen bijvoorbeeld tot niet zo lang geleden Saoedische schoolboeken die dogmatische en haatdragende teksten bevatten. Dezelfde boeken werden door Islamistische Staat (IS) in het lespakket opgenomen. Kinderen in Raqqa en Mosul kregen dezelfde lesstof onder ogen als de kinderen van 24 scholen in Groot-Brittannië. Dat zou extremisten gesterkt hebben en gematigde stemmen onder druk hebben gezet, stellen de onderzoekers.

Het aantal moskeeën in Groot-Brittannië waarin het salafisme en het wahabisme wordt aangehangen steeg van 68 in 2007 tot 110 in 2014. Vooral jongeren bekeren zich steeds vaker tot deze extreme vorm van de islam. Desondanks onderhouden westerse landen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië goede relaties met hun strategische bondgenoot Saoedi-Arabië. Zowel de Amerikaanse president Trump als de Britse premier May brachten de afgelopen tijd een bezoek aan de Saoedische koning Salman.

Veel Europese landen en de VS zijn voor een deel afhankelijk van de olie die uit Saoedi-Arabië komt. Maar ook strategische belangen spelen mee in het bondgenootschap. Saoedi-Arabië maakt sinds 2014 deel uit van een landencoalitie onder leiding van de VS die de strijd met IS aangaat in met name Irak en Syrië. Vooral zijn goed uitgeruste leger, met wapentuig uit de VS en Europa, maakt Saoedi-Arabië een gewilde bondgenoot.

Volgens het rapport hebben diverse westerse landen de afgelopen tien jaar diverse maatregelen aangekondigd om de financiering van islamitische extremisten aan te pakken. Het verst daarin gaat Oostenrijk dat in 2015 een wet aannam waarin staat dat buitenlandse bekostiging van de bouw van moskeeën en financiering van imams verboden is. De Noorse regering besloot eerder al om de financiering van een moskee in Oslo te blokkeren. In een land als Nederland is buitenlandse financiering van moskeeën nog volop mogelijk.

De laatste tijd is de aandacht in Groot-Brittannië voor de rol van buitenlandse financiering flink toegenomen, mede door de vele aanslagen die de afgelopen maanden plaatsvonden. Onlangs werd ook bekend dat de Britse regering een rapport over de hulp aan jihadistische organisaties door bepaalde landen geheim wenst te houden. Dat Saoedi-Arabië hierin de voornaamste rol speelt, zou de reden zijn voor geheimhouding.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties