Mede als gevolg van goedkope vliegtickets, aantrekkelijk geprijsde luxe cruisetochten en Airbnb’s onderkomens worden cultuurhistorische steden in Europa in toenemende mate overspoeld door toeristen. De inwoners van het centrum van Amsterdam weten erover mee te praten, klagen steen en been en komen langzaam maar zeker in verzet.

In de Duitstalige ZDF/Arte documentaire Tourists go home!Europas Sehnsuchtsorte in Gefahr (2016) van Antje Christ wordt aan de hand van gesprekken met inwoners van Venetië (jaarlijks 30 miljoen toeristen), Barcelona (10 miljoen toeristen) en Dubrovnik (1,7 miljoen) deze problematiek aan de orde gesteld. Het massatoerisme vernietigt juist datgene waarvoor de toerist komt, namelijk de culturele diversiteit en het kosmopolitische leven.

De inwoners van de drie belichte steden zuchten onder de verkeersoverlast, bergen afval en explosief stijgende huurprijzen. De lokale authenticiteit en unieke sfeer worden omgebouwd tot een lucratief businessmodel dat uiteindelijk zowel de toerist als de stadsbewoner beschadigt. De winnaars zijn internationale zakenlieden die in een specifiek soort toerisme investeren: dat deel dat winst oplevert voor de happy few en de verliezen verdeelt onder de rest.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties