Het Europees Hof van Justitie wordt door de Europese Commissie met spoed verzocht Polen te dwingen onmiddellijk de houtkap in het woud van Bialowieza stil te leggen.

Volgens de commissie is het besluit van de Poolse regering in maart 2016 om de houtkap te verdrievoudigen en uit te breiden naar zones die tot nu toe buiten schot bleven, een ernstige bedreiging van de onschendbaarheid van dit beschermde natuurgebied. De Poolse autoriteiten willen dat beschermde eeuwenoude bomen worden omgehakt omdat die door bastkevers zouden zijn aangetast.

Het verzoek van de EU-commissie aan het Europees Hof van Justitie om Polen op korte termijn, nog voor 21 juli, te dwingen de houtkap op te schorten is vrij ongebruikelijk. Maar volgens de commissie kan dat niet anders omdat de uitspraak van een vandaag door hen aangespannen rechtszaak tegen de houtkap pas over twee jaar volgt. Tegen die tijd zullen de houthakkers onherstelbare schade hebben aangericht aan beschermde boomsoorten.

De EU heeft de Poolse autoriteiten vorig jaar nog gewaarschuwd dat het grootschalige kapbesluit – de toegestane houtkap wordt de komende tien jaar uitgebreid van 48.000 naar ruim dan 180.000 kubieke meter – in strijd kan zijn met het Europese programma Natura 2000, dat juist gericht is op behoud van biodiversiteit. Bialowieza een van de laatste oerbossen in Europa en biedt aan meer dan 11.000 dieren een thuisbasis. In het bos staan eiken van ruim 40 meter, de hoogste ter wereld.

Het besluit van de Europese Commissie volgt op een internationale protestgolf tegen de ontbossing in het woud van Bialowieza, waar ook Greenpeace Polen bij betrokken is. De milieuorganisatie leidt een campagne om Bialowieza, dat op de Werelderfgoedlijst staat van VN-organisatie Unesco, te beschermen. Dagelijks ketenen actievoerders zich vast aan werktuigen en bomen. Gearmd weten ze de inzet van materieel te dwarsbomen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties