De debuterende Spaanse regisseuse Carla Simón heeft met Summer 1993 (Estiu 1993) een autobiografische film gemaakt over de ontreddering van een jong meisje als gevolg van het overlijden van haar ouders.

Op zesjarige leeftijd wordt het weesmeisje Frida (Laia Artigas) opgenomen in het gezin van de broer van haar onlangs aan aids overleden moeder en vader. Misschien is de dochter van Esteve (David Verdaguer) en diens echtgenote Marga (Bruna Cusi), de driejarige Anna (Paula Robles), een ideaal speelmaatje voor haar. Dat is hard nodig ook want tussen Frida en haar oom en tante botert het niet zo. Ze voelt zich niet aanvaardt en probeert met onaangepast gedrag de aandacht te trekken.

Frida blijkt niet in staat de pijn te uiten die wordt veroorzaakt door het plotselinge verlies van haar ouders en reageert haar frustraties hierover af op haar nichtje. Desondanks groeien de meisjes langzaamaan naar elkaar toe. De meest ontroerende scènes van Summer 1993 zijn die waarin Frida en Anna met volle teugen van hun kindertijd genieten op het Catalaanse platteland. De spontaniteit van de kinderen voelt aan als een verfrissend bad tussen alle ellende door.

Ondanks de idyllische zomer waarin het verhaal zich afspeelt, zijn er beladen thema’s in de film verwerkt, zoals het overlijden van Frida’s moeder. De volwassenen bespreken namelijk nogal wat gevoelige onderwerpen aan de eettafel waar de kinderen bij zitten. De beelden waarin de zich eenzaam en verlaten voelende Frida zich machteloos aan de rand van de wereld van deze volwassenen bevindt, grijpen de toeschouwer onmiskenbaar bij de strot.

De wijze waarop het harde thema rouwverwerking zonder melodramatische trucs in de verf wordt gezet, is knap gedaan. Frida is in het geheel niet jankerig, het loden gewicht van haar verdriet laat dat niet toe. Behoorlijk pijnlijk om te zien. Regisseuse en scenariste Simón heeft haar film simpel en ingetogen vorm gegeven. De lijdensweg van een kind dat zich verlaten voelt en hunkert naar een stabiel gezin komt daarmee des te harder aan.

Ulrik van Tongeren

Summer 1993 (Cinemien, 2017), vanaf 20 juli in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties