Het Europees Hof van Justitie heeft Polen gelast op te houden met het op grote schaal kappen van bomen in het oerbos van Bialowieza. De Poolse minister van Milieu trekt zijn neus ervoor op.

De houtkap is volgens het Europees Hof in strijd met de natuurbeschermingswetten en vormt een ernstige bedreiging voor een gebied dat tot het werelderfgoed van de Unesco behoort. Het is een tussentijdse poging van de rechter om bomen te redden, omdat een rechtszaak die de Europese Commissie tegen Warschau heeft aangespannen mogelijk jaren gaat duren.

Maar als we Szyszkode, de Poolse minister van Milieu, moeten geloven gaat Staatsbosbeheer gewoon door met de ‘beschermende’ houtkap die noodzakelijk zou zijn om de verspreiding van schadelijke kevers tegen te gaan. „Elke actie die we in het Bialowieza nemen, is in overeenstemming met de Poolse en EU-wetten. We zullen vrijdag reageren als we de de uitspraak hebben bestudeerd”, zegt Rafal Bochenek namens de regering.

Milieugroeperingen zijn blij met de uitspraak en veroordelen het mogelijk negeren ervan. „Er is geen enkel geval ooit geweest waarbij een tussentijdse uitspraak van het Europees Hof niet werd gerespecteerd”, aldus Agata Szafraniuk van ClientEarth. „Als de Poolse autoriteiten de beslissing naast zich neerleggen, betekent dat een serieuze schending van de Europese wetgeving.”

De EU heeft de Poolse autoriteiten vorig jaar gewaarschuwd dat het grootschalige kapbesluit – de toegestane houtkap wordt de komende tien jaar uitgebreid van 48.000 naar ruim dan 180.000 kubieke meter – in strijd kan zijn met het Europese programma Natura 2000 dat juist gericht is op behoud van biodiversiteit. Volgens tegenstanders levert de bastkever ook geen gevaar op voor het gehele bos.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties