De bekladde touringcar met fans van de voetbalclub Barcelona

Actievoerders die de overlast van het massatoerisme in Barcelona beu zijn, snijden her en der in de stad banden lek van huurfietsen. Tevens werd een touringcar met toeristen beklad.

Dinsdag verscheen op Twitter een filmpje waarin anonieme actievoerders ergens in Barcelona de banden kapot snijden van in openbare fietsrekken gestalde huurfietsen. Tevens werden de vehikels voorzien van een plakkaat waarop de kwalijke rol die toeristische bedrijven spelen, zoals de sector commerciële fietsverhuur, wordt gehekeld als het gaat om het faciliteren van de toerismestroom naar en in de Catalaanse hoofdstad.

Het filmpje werd verspreid door het Twitter-account van de anarchistische groepering Arran. Via datzelfde account werd vorige week een actie, gericht tegen een touringcar die fans vervoerde naar het stadion van de plaatselijke voetbalclub Barcelona, geretweet. De bus werd belaagd door vier personen, waarvan een enkeling zich had vermomd. Op de bus verschenen leuzen als ‘Toerisme is dodelijk voor het stadsleven’ en een van de banden werd lek gestoken.

De Barcelonese gemeenteraad heeft de acties veroordeeld en wordt door bedrijfsvertegenwoordigers aangespoord om de boosdoeners geldboetes op te leggen. Arran laat weten de acties volledig gerechtvaardigd te vinden en beschouwt ze als ‘een legitieme verdediging tegen massatoerisme’. De groepering zegt niet van plan te zijn de geleden schade te vergoeden die is aangebracht aan de touringcar en de huurfietsen en sluit verdere acties niet uit.

Al jaren vinden Spanjaarden dat het in veel steden door de toeristendrukte niet meer leefbaar is. Vorig jaar bezochten in totaal ruim 10 miljoen toeristen Barcelona, een stad van 1,6 miljoen inwoners. De drukte wordt mede veroorzaakt doordat inwoners hun woning via commerciële sites zoals Airbnb verhuren. Ook de toename van het aantal toeristen dat met lucratieve cruiseschepen de stad aandoet, veroorzaakt extra overlast.

Bekijk ook de documentaire ‘Massatoerisme bedreigt Europese steden’, en wel hier.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bart
6 jaren geleden

Opmerkelijk gedrag van ‘anders-globalisten’. Toerisme is toch een relatief positieve ontwikkeling van de globalisering? Mensen komen andere mensen geld brengen en kennismaken met hun cultuur.

Waarom is links tegen toerisme en voorstander van de illegale migratie?