Vanwege het vergassen van 72.000 met fipronil besmette kippen op een pluimveebedrijf in Witteveen hielden dierenvrienden een stille wake bij de oprit.

Maandag is de overheid in Drenthe begonnen met de ruiming van 72.000 kippen op een pluimveebedrijf in Witteveen en 60.000 in Odoornerveen. Een twintigtal dierenvrienden hield bij het bedrijf in Witteveen een stille wake. Ze zijn van mening dat de jonge kippen geheel onnodig worden vergast. Volgens toxicologen kan fipronil na vier tot zes weken uit het lichaam van de kip verdwenen zijn en kunnen de eieren weer zonder risico gegeten worden.

Deze twee pluimveehouders hebben echter voor de optie destructie gekozen omdat ze zonder eierproductie de komende weken geen inkomsten hebben, maar ondertussen wél voer voor de kippen moeten kopen. De actievoerders vinden dat een kul-argument. „Dieren worden beschouwd als wegwerpartikelen die geen eigen waarde hebben waar rekening mee gehouden dient te worden”, aldus een woordvoerder van comité Dierennoodhulp dat, samen met vijf andere dierenorganisaties, had opgeroepen tot het protest.

Dezelfde clubs hebben afgelopen vrijdag via een spoedeisend kort geding bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag getracht de ruimingen te voorkomen. De rechter oordeelde echter dat er geen sprake is van een overtreding en dat het ruimen niet in strijd is met de wet. „Het staat pluimveehouders vrij om zelf een beslissing over al dan niet ruimen te nemen”, betoogde de rechter. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de overheid zijn dezelfde mening toegedaan.

De NVWA heeft inmiddels bekend gemaakt dat bij 138 pluimveebedrijven besmette eieren zijn aangetroffen. In sommige gevallen was er zelfs sprake van een acuut gevaar voor de volksgezondheid. Het bestrijdingsmiddel tegen bloedluis, Dega 16, een natuurlijk product op basis van menthol en eucalyptus, is door een Belgisch bedrijf illegaal vermengd met het giftige fipronil. De Barneveldse firma Chickfriend paste dit mengsel toe bij honderden pluimveebedrijven door geheel Nederland.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ali jansen
6 jaren geleden

GOEIE AKTIE! vIND ZELF OOK DAT DIEREN BETER BEHANDELD MOETEN WORDEN.