Venetianen protesteren tegen het massatoerisme dat onder meer met cruiseschepen de historische maar uiterst kwetsbare Italiaanse havenstad aandoet

In steden als Barcelona, San Sebastian, Venetië, Milaan, Rome, Dubrovnik en op Mallorca nemen de protesten tegen het massatoerisme toe. Buiten de overlast vrezen inwoners uit hun stad te worden verjaagd.

We berichtten eerder al dat inwoners van Barcelona de strijdbijl hebben opgegraven tegen de jaarlijkse toerismestroom, ruim 10 miljoen in een stad van 1,6 miljoen inwoners. Fietsverhuurbedrijven worden aangepakt door de banden van in openbare fietsrekken gestalde huurfietsen stuk te snijden. Tevens werd een touringcar beklad met leuzen gericht tegen het toerisme dat het stadsleven in gevaar zou brengen.

Inwoners van de Catalaanse hoofdstad klagen steen en been over de verkeersoverlast, bergen afval en explosief stijgende huurprijzen. Ze merken op dat de lokale authenticiteit en unieke sfeer worden omgevormd tot een lucratief businessmodel dat uiteindelijk zowel de toerist als de stadsbewoner beschadigt. De winnaars zijn internationale zakenlieden die in een specifiek soort toerisme investeren: dat deel dat winst oplevert voor de happy few en de verliezen verdeelt onder de rest.

Naast Barcelona neemt de onvrede over het ongebreidelde massatoerisme ook in andere Spaanse steden toe. In San Sebastian, een populaire badplaats in de Spaanse autonome regio Baskenland, hebben inwoners een grote protestmars gepland op 17 augustus tijdens de Semana Grande, één van de belangrijkste feesten van de stad. Ook op het Spaanse eiland Mallorca werden protestacties gehouden, onder meer door Arran, een radicaal-linkse Catalaans-nationalistische groepering.

In Venetië, dat jaarlijks overspoeld wordt door zo’n 20 miljoen bezoekers, kwamen in juli zo’n 2.000 burgers de straat op om te protesteren tegen het bandeloze massatoerisme. Ze droegen spandoeken met teksten als ‘Wij vertrekken niet’ en ‘Mijn toekomst is Venetië’. Frequent protesteren inwoners vanaf de kade en in bootjes tegen het bezoek van cruiseschepen. Net als in Barcelona kondigde het Venetiaanse stadsbestuur recent ook een verbod op nieuwe toeristenaccommodatie aan.

Ook in andere Italiaanse steden zijn gelijkaardige maatregelen getroffen tegen het wangedrag van, veelal dronken, toeristen. Zo is het in Rome sinds kort verboden om na middernacht alcohol te consumeren op publieke plaatsen. De nachtelijke verkoop van alcohol is aan banden gelegd, terwijl eten en drinken aan de beroemde Trevifontein volledig uit den boze is. Wie de regels overtreedt riskeert torenhoge boetes. In Milaan geldt in het hoogseizoen een verbod op selfiesticks en foodtrucks in de buurt van de oude jachthaven.

Het bestuur van de Kroatische havenstad Dubrovnik heeft maatregelen genomen tegen de hordes cruisetoeristen die het historische hart van de stad dagelijks overspoelen. Aan iedere ingang van het centrum zijn inmiddels surveillancecamera’s geïnstalleerd om het aantal toeristen binnen de perken te houden. Zodra de maximumcapaciteit van 8.000 personen is bereikt, worden er geen bezoekers meer toegelaten.

Bekijk ook de documentaire ‘Massatoerisme bedreigt Europese steden’, en wel hier.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sandra Westrenen
6 jaren geleden

Een paar maanden terug zag ik opeens de documentaire. Heb er es over nagedacht. Plus eigen ervaringen, als reiziger. Dan kun je stippen verbinden.
Hoteleigenaars die beginnen over de online boekingen, en boekers. Over de bookings sites. En zij hebben de voorwaarden maar te slikken, en ernaar te handelen.

Hier is een (mondiaal) business model aan het werk (vergelijk hoe Amazon stilzwijgend bezig is de hele detailhandel op te slokken).
http://www.nritmedia.nl/kennisbank/31907/Ketens_worden_dominant_op_Nederlandse_hotelmarkt/?topicsid=
http://www.missethoreca.nl/hotel/nieuws/2014/1/twee-derde-nederlandse-hotels-behoort-tot-keten-10158994
https://www.hospitality-management.nl/visie-van-deloitte-op-de-hotelsector-18238

Inmiddels heeft dit proces zich verder doorgezet.
De ketens parkeren hun winsten buiten bereik van de fiscus, en zo profiteren ze ook van andere kansen van valse concurrentie cq. ‘vrijhandel’.

vol=vol
6 jaren geleden

Eigen volk eerst!

Bart
6 jaren geleden

Opmerkelijk gedrag van ‘anders-globalisten’. Toerisme is toch een relatief positieve ontwikkeling van de globalisering? Mensen komen andere mensen geld brengen en kennismaken met hun cultuur.

Waarom is links tegen toerisme en voorstander van de illegale migratie?

alex
6 jaren geleden
Antwoord aan  Bart

Hoe kan je nu stellen dat ‘links tegen toerisme en voorstander van illegale immigratie’ is? Ken genoeg ‘linkse’ mensen die voor massatoerisme zijn en tegen illegale migratie. Maar ken ook ‘rechtse’ mensen die tegen massatoerisme zijn, maar voor illegale migratie, of voor/tegen beiden.

Dat mensen zichzelf links of rechts noemen, of als zodanig door anderen worden gekenmerkt, zegt mij overigens weinig tot niets. Nutteloze labels, bedoeld om mensen in hokjes te plaatsen waardoor ze eenvoudig weggezet kunnen worden als zijnde relevant en irrelevant, goed en fout.

Je schrijft dat toeristen mensen zijn die geld meebrengen en kennis maken met culturen. Nou, ook daar ga je de mist in. Veel toeristen bezoeken voornamelijk landen, steden, streken, stranden etc. om zichzelf te plezieren, of pijn te doen. Doet er verder ook niet toe, bovenstaand bericht gaat over de negatieve invloed die de almaar groeiende stroom toeristen uitoefent op het stadsleven in historische steden en in populaire badplaatsen

Met toerisme an sich is verder niks mis mee, en ga er maar vanuit dat die actievoerders zelf ook geregeld op reis gaan.

Bart
6 jaren geleden
Antwoord aan  alex

Je hebt gelijk. Je mag niet generaliseren. Maar men moet wel consequent blijven – als je in Barcelona op de muren spuit ‘tourists go home, refugees welcome’, dan is men zeer duidelijk met zichzelf in tegenspraak. Open grenzen leidt namelijk in de moderne tijd tot massa-beweging, met alle gevolgen van dien voor mens en milieu. Massa-toerisme kan in het hoogseizoen grote problemen voortbrengen, maar massa-migratie brengt permanent grote problemen met zich mee.

Anoniem
6 jaren geleden
Antwoord aan  Bart

Bart, zie dat jij een afbeelding bij je comment hebt geplaatst. Hoe flik je dat? De meeste reageerders hebben geen plaatje, en ik zie zelf ook geen mogelijkheid om deze te plaatsen…