Frietbakkers hoeven de patat voorafgaande het bakken niet verplicht te blancheren om een mogelijk aanwezige kankerverwekkende stof onschadelijk te maken. De EU raadt blancheren wel aan.

De Belgische frietbakkers, bij onze zuiderburen frituristen genoemd, hebben een afschuwelijke periode achter de rug. Men dacht dat de Europese Commissie aanstuurde op de verplichting om frietjes te blancheren voor ze gebakken worden. Het doel daarvan is om de kankerverwekkende stof acrylamide die in sommige aardappelen zit uit te schakelen. Een meerderheid van de lidstaten heeft voor deze aanbeveling gestemd, maar de gevreesde verplichting komt (nog) niet.

De kankerverwekkende stof acrylamide ontstaat onder meer tijdens het bakken of frituren van aardappelen die veel koolhydraten bevatten. Als de friet eerst kort gekookt wordt en vervolgens met koud water afgekoeld, komt de stof niet vrij. Maar de wijze waarop in Belgische frietkoten gefrituurd wordt (voorbakken op 130 graden, en een tweede keer bakken op 175 graden) zorgt al voor minder acrylamide.

De frituristen zien dat blancheren sowieso niet zitten. Volgens Jan Sels van frituur Kattekwaad breekt blancheren met de Belgische friettraditie. „Als je de friet eerst kookt in zout water, dan heb je slappe frieten met een heel andere structuur van binnen”, zegt Sels. „Geblancheerde frieten smaken kartonachtig en droog, terwijl de echte Belgische frieten vettiger, maar ook veel lekkerder smaken”, vult de opgeluchte chef-kok Fatima Marzouki hem aan.

Acrylamide is aanwezig in verschillende soorten voedingsmiddelen, zoals frieten, chips, koekjes, brood en ontbijtgranen. De Europese Commissie heeft nu voor het Europese bedrijfsleven een gedragscode opgesteld om de kankerverwekkende stof terug te dringen. Grote frietproducenten bijvoorbeeld moeten de patat wel blancheren en kiezen voor een aardappelsoort met een laag suikergehalte. De EU verwacht over drie jaar minder acrylamide in voedingsmiddelen aan te treffen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
6 jaren geleden

Gebaken in Ossewit voor de beste smaak.

Sandra Westrenen
6 jaren geleden

Nou, boeien. Ondertussen Fipronil laten lopen. Glyfosaat e.d. nog altijd niet verbieden. De EU heeft weer eens een dingetje.
Het hele verhaal over oververhitting van suikers bij het bakken/roosteren van levensmiddelen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Acrylamide

Persoonlijk vind ik de krokant gebakken Nederlandse frites lekkerder dan de Vlaamse friet. Dus vooraf bemonsterd op suikergehalte, voorgebakken en zorgvuldig afgebakken.

Alles lijkt in werkelijkheid zijn bedoeld om ambachtelijke productie in een kwaad daglicht te stellen, zo mogelijk uit de markt te drukken.
Zien we stelselmatig – over de top bikkelhard tegen MKB, multinationale ondernemingen alle privileges cq. concurrentievoordelen leveren.

laat me raden, gevolg – praktisch verbieden verse aardappelen ambachtelijk tot friet te verwerken.

Benjamin Croquette
6 jaren geleden

Vind de Belgische frieten ook niet zo lekker, maar wel beter dan de doorsnee patat die hier wordt gebakken. Maar niets proeft geraffineerder dan de Engelse chips, heerlijk vet, slap en verpakt in een oude krant. (dat laatste mag officieel niet meer, maar veel Fish & Chips tentjes hebben oude kranten achter de toonbank liggen) Gebakken kabeljauwtje erbij, azijn en wat zout en smullen maar!