De Turkse despoot Erdogan is begonnen met het rekruteren van burgers voor gewapende burgermilities die ‘s nachts de inwoners van de wijken van grote steden ‘nauwlettend in de gaten’ gaan houden.

Een kleine 400 ‘buurtwachters’ (bekçi) gaan vanaf gisteren aan de slag gegaan in Istanbul. Groepen gewapende burgers moeten van zonsondergang tot zonsopgang de politie bijstaan. Ze dragen bruine hemden en hebben de bijnaam ‘nachtarenden’ meegekregen. Verwacht wordt dat de milities in de nabije toekomst in elke wijk aanwezig zullen zijn. Erdogan wil in totaal 7.000 bruinhemden aanstellen en maakt daarvoor gebruik van een nooddecreet.

Het bekçi-systeem in Turkije werd in 1985 opgezet maar verdween in de jaren ’90 als gevolg van modernisering binnen het politie-apparaat. Volgens het regeringsgezinde nieuwsmedium Daily Sabah moeten de ‘buurtwachters’ functioneren als informele public relations officieren. Door hun nauwe relatie met de wijkbewoners zouden ze informatie kunnen aanleveren in het kader van terrorismebestrijding.

Andere nieuwsbronnen benadrukken echter vooral dat de politiechef van Istanbul, Mustafa Caliskan, de bruinhemden heeft opgeroepen om hun wapen zonder aarzeling te gebruiken. De bekçi hebben dragen meestal pistolen of AK-47-geweren. Dit in tegenstelling tot vroeger toen ze alleen fluitjes mochten gebruiken. Om hun taken te kunnen uitvoeren krijgen ze een korte opleiding van de politie. Enige voorwaarde voor deelname is een diploma van de lagere school.

In Bïrgun, een links onafhankelijk blad uit Istanbul, uitten burgers hun wantrouwen. Ze vrezen dat de nachtwacht een nieuwe ‘morele politie’ wordt om conservatieve gedragscodes af te dwingen. Yucel Sayman, professor in de rechten aan de Universiteit van Istanbul en de Ticaret Universiteit, zegt dat de buurtpatrouilles een manier kunnen zijn om de greep van de AKP-partij te versterken en informatie over politieke tegenstanders te verzamelen.

In het zuidoosten van Turkije, waar het gewapende conflict tussen het Turkse leger en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK opnieuw escaleert, zijn de bekçi al meer dan een jaar operationeel. Nu wordt het systeem dus uitgerold over heel Turkije. Veiligheidsanalist Metin Gurcan wijst op een ander probleem met wat hij de ‘grootste paramilitaire organisatie’ van het land noemt. „Buurtwachters gebruiken vaak excessief geweld tegen de Koerden. Als ze niet stevig gecontroleerd worden, kunnen buurtwachten deel van het probleem worden in plaats van de oplossing.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sandra Westrenen
6 jaren geleden

Interessant. Verbaast niks, Eng manneke. Het land bereidt zich voor op EU lidmaatschap.
Bij ons wordt Facebook voor vergelijkbare doelen ingezet.

“Google Is Committed To The Suppression Of Free Speech
According to reports, Google works hand in hand with the NSA and CIA to expand unconstitutional spying on everyone everywhere and to suppress independent and dissenting thought and expression.

For example, on July 31, the World Socialist Web Site reported that
“Between April and June, Google completed a major revision of its search engine that sharply curtails public access to Internet web sites that operate independently of the corporate and state-controlled media.

Since the implementation of the changes, many left wing, anti-war and progressive web sites have experienced a sharp fall in traffic generated by Google searches.
The World Socialist Web Site has seen, within just one month, a 70 percent drop in traffic from Google”.

Writing in Global Research, Graham Vanbergen lists 13 websites arbitrarily branded by Google as fake news or conspiracy sites whose readership Google has managed to reduce between 19 and 67 percent:

Today Google is protected not only by the demise of anti-trust laws, but also by its usefulness to the US Police State.

Without Google’s active cooperation, it would not be possible for the NSA to complete its total spy network, a network that serves not national defense but suppression of dissent from the agendas of the ruling oligarchy.

Google abuses its power in many ways. For example, Wikileaks reports that ”
paulcraigroberts.org

Voor mij voorlopig dan ook Erdostan – uit principe – geen vakantieland meer. Vrijheid is voor mij een groot goed.

Ernst
6 jaren geleden