Homo Sapiens

EYE Filmmuseum besteedt deze zomer aandacht aan films die wel de selecties van prominente internationale festivals haalden, maar niet de Nederlandse bioscopen bereikten.

Dit jaar met verrassende titels, zoals Certain Women van Kelly Reichardt. De film handelt over de moeizame levens van vier vrouwen in de onherbergzame staat Montana in Amerika. Dit is zonder twijfel Reichardts beste film omdat hij gewoonweg toegankelijker is dan haar overige werk. Hier heeft haar onconventionele vertelstijl geleid tot een heus meesterwerk.

Certain Women was de eerste film van Reichardt die bij een grote distributeur terecht kwam. Die zag er geen brood in om hem in het Nederlandse bioscoopcircuit in roulatie te brengen. Hetzelfde lot onderging The Edge of Seventeen van Kelly Fremon Craig, een vlijmscherp en zeer grappig portret van het opstandige tienermeisje Nadine, met een briljante Hailee Steinfeld in de hoofdrol. Gelukkig is deze film in augustus nog in Eye te zien.

Body

Body (Cialo) van de Poolse regisseuse Malgorzata Szumowska is een dwarse zwarte komedie over een patholoog-anatoom wiens dochter anorexia heeft. Voorts is er een psychiater die zich in het bovennatuurlijke begeeft. Het lichamelijke, met al die lijken die getoond worden, speelt een belangrijke rol in deze film. Extreem voorbeeld is een dood gewaande man die niet overleden blijkt te zijn. Er zijn veel onsmakelijkheden te aanschouwen, de zwarte humor moet dat verlichten.

Wat Body interessant maakt, is de terloopse wijze waarop Polen, en eigenlijk ook de rest van Oost-Europa, wordt geschetst. Vermolmde structuren en gebruiken uit het verleden plagen het heden. De bureaucratie en alledaagse corruptie uit het communistische verleden tieren welig voort. Ondertussen dendert de moderne tijd door. De film is niet helemaal geslaagd en begrijpbaar voor westerse ogen, maar biedt genoeg stof tot nadenken.

La helada negra van regisseur Maximiliano Schonfeld speelt zich af op de immense laagvlaktes van Argentinië. De boeren worden geplaagd door zware vorst die hun oogst bedreigt. Een jonge vrouw met bovennatuurlijke gaven herstelt de zieke gewassen. Het is een nogal duistere en uitgebeende film die veel te danken heeft aan de hypnotiserende vertolking van Ailin Salas in de rol van genezer.

Omdat veel onder de oppervlakte verborgen blijft, is La helada negra een moeilijke vertelling om vat op te krijgen. Schonfeld is een regisseur die zo min mogelijk informatie biedt waardoor de film behoorlijk angstaanjagend is geworden. Het heeft iets weg van een horrorfilm. Het boerenleven wat geschetst wordt, met de blonde immigranten die vasthouden aan archaïsche gebruiken, lijkt eeuwenlang hetzelfde gebleven. Buitenissig en intellectueel is de film zeker.

Lily Lane

De Hongaarse regisseur Bence Fliegauf maakte Lily Lane, een sprookjesachtige film over een vrouw en haar zoontje. Het is eigenlijk plotloos, maar visueel gezien is het een van de mooiste film van de afgelopen jaren. De moeder betovert haar kind met vertellingen uit het verleden die hem angst inboezemen. Alhoewel de film is gesitueerd in Boedapest zijn het de scènes in de natuurrijke omgeving die bekoren. Lily Lane is een uiterst originele film, het experimentele karakter doet denken aan lang vervlogen tijden.

Het spraakloze Homo Sapiens van de Oostenrijkse regisseur Nikolaus Geyrhalter laat zien hoe door de mens gecreëerde bouwsels in verval zijn geraakt. Bij benadering wordt getoond hoe de wereld er uit zal zien na de apocalyps. De natuur overwoekert werkelijk alles. Er valt geen mens te ontwaren in deze documentaire, die is van het toneel verdwenen. Een schaarse vogel vliegt soms door het beeld. Eerder vertoond op het IDFA en besproken door Ravage.

Ulrik van Tongeren

Body, vanaf 17 aug. in de FilmHallen Amsterdam, tevens landelijke vertoningen. La helada negra vanaf 24 augustus in Eye, tevens landelijke vertoningen. Lilly Lane, vanaf 31 aug. in Eye, tevens landelijke vertoningen. Homo Sapiens, vanaf 16 aug. in Eye, tevens landelijke vertoningen. Slotfilm is Safari van Ulrich Seidl, vanaf 14 sept. in Eye, tevens landelijke vertoningen. Voor het volledige programma, raadpleeg de website.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties