Dit soort schrijnende gevallen verdwijnen uit het straatbeeld dankzij de swapfiets!     foto | Daklozenvakbond

Het commerciële bedrijf Swapfiets schakelt Amsterdamse daklozen in om abonnementen op leasefietsen te slijten. Als vergoeding mogen de colporteurs gratis overnachten in een daklozenopvang naar keuze.

‘Het kopen van een gestolen fiets is als een stok waarmee jij jezelf tackelt. Je werkt eraan mee dat jouw fiets telkens gestolen wordt. Door de unieke samenwerking met daklozen krijgen zij verbeterde levensomstandigheden en rijden er in de stad alleen maar veilige en eerlijke fietsen rond. Win-win! Let’s make the city’s safe again!

Met deze ronkende boodschap op Facebook kondigt Swapfiets in het kader van de intreeweek voor Amsterdamse studenten een samenwerkingsverband aan tussen het leasefietsbedrijf en daklozen. Tegen betaling van een huurbedrag van 15 euro per maand (180 op jaarbasis) kunnen inwoners gebruik maken van de swapfiets. Fietsreparaties worden volgens de wervingspraatjes binnen 12 uur op locatie uitgevoerd.

De doelgroep voor het bedrijf bestaat voornamelijk uit studenten. In Amsterdam worden momenteel daklozen ingeschakeld om abonnementen te werven. Swapfiets beschouwt het als een nobel initiatief. Immers, het biedt op deze manier daklozen de kans weer mee te doen in de maatschappij. In ruil voor de werving mogen ze gratis slapen in een daklozenopvang, iets wat normaal gesproken vijf euro per nacht kost.

Patric Hatwig, voorzitter van de Daklozenvakbond, denkt daar beduidend anders over. Hij vindt dat Swapfiets een vorm van moderne slavernij nastreeft. „Vijf euro, voor een hele dag werken? Dat is echt daklozen uitbuiten!” Daarentegen juicht hij het voortrekken van daklozen bij een baan wel toe. „Daklozen hebben het zwaar, dus die mogen best wel voorrang krijgen. Maar wel voor tenminste het minimumloon.”

Swapfiets is opgericht door drie Delftse studenten. Vorig jaar zijn ze een samenwerkingsverband aangegaan met fietsenmerk Union dat 25.000 fietsen levert. Naar eigen zeggen hebben ze momenteel 5.000 abonnees in Eindhoven, Groningen, Leiden, Nijmegen, Delft, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Trap er niet in en schaf jezelf een fiets aan. Voor 150 euro is er voldoende tweedehands aanbod in de winkel of op Marktplaats.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties