IJs, chocola en cakejes met natuurlijke vanille worden erg duur. Een verwoestende cycloon die eerder dit jaar over Madagaskar raasde heeft een groot deel van de vanille-oogst verwoest.

De cycloon die in maart het Afrikaanse eiland Madagaskar trof, heeft niet alleen een half miljoen mensen dakloos gemaakt maar ook de vanille-oogst wreed verstoord. Normaliter draagt Madagaskar wereldwijd voor 80 procent bij aan de totale productie van vanillepeulen. Door het ontstane tekort, gekoppeld aan matige oogsten in voorgaande jaren, is de kiloprijs in drie jaar tijd gestegen van 20/30 naar 600/800 euro nu, meer dan voor een kilo zilver wordt gevraagd.

De Londense natuurijsketen Oddono heeft intussen maatregelen genomen en vanille van haar menu geschrapt, meldt The Financial Times vandaag. Volgens Tim McCollum van de firma Madécasse Chocolate & Vanilla in New York duurt het drie tot vier jaar voordat de voorraden van vanillepeulen uit Madagaskar zodanig zijn gestabiliseerd dat prijzen kunnen dalen naar 85 tot 130 euro per kilogram. Hij merkt tevens op dat dankzij de prijsstijging de boeren in Madagaskar eindelijk een cementen huis kunnen bouwen.

De meeste vanille-ijs die in de winkel te koop is bevat overigens geen natuurlijke vanille maar een smaakmolecule, via een chemische synthese gehaald uit bijvoorbeeld ruwe olie, kolen hout en rijst. Voedings- en cosmeticabedrijven die vanille gebruiken hebben dus twee opties: wie pure, natuurlijke vanille wil aanbieden in zijn producten, ontkomt waarschijnlijk niet aan prijsverhogingen. Het alternatief is de extra inzet van synthetische vanille.

In een proefkas van de Wageningen University & Research (WUR) in Bleiswijk wordt momenteel geëxperimenteerd met de teelt van vanilleplanten om te zien of het ook rendabel is. Dit experiment doet Wageningen, afdeling glastuinbouw, niet alleen. Ook een specerijenexpert, een deskundige van de Hogeschool Leiden en verschillende kwekers – die zelf ook investeerden – werken eraan mee.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties