Door de inzet van militaire opsporingstechnologie zijn de actieschepen van Sea Shepherd voor de Japanse walvisvaarders eenvoudig te traceren.

Oprichter Paul Watson van Sea Shepherd meldt dat dit jaar geen actieschepen naar de Zuidelijke Oceaan worden gestuurd om de Japanners te hinderen tijdens de walvisjacht. Als reden wordt de militaire opsporingstechnologie genoemd die Japan inzet om via satelliet live te volgen waar de schepen van Sea Shepherd zich bevinden. „Als ze op elk moment weten waar wij zijn, kunnen ze ons makkelijk ontlopen”, aldus Watson. De Canadees geeft ook toe dat de impact van de campagne 2016-2017 kleiner was dan voorgaande jaren.

Japan heeft inmiddels ook anti-terrorisme wetten aangenomen aan de hand waarvan de aanwezigheid van actieschepen in de buurt van walvisvaarders als een terroristische daad kan worden aangemerkt. „We zijn slechts een groep vrijwilligers die het onmogelijke proberen te doen”, vervolgt Watson. „Het tegengaan van de Japanse walvisvangst zou juist het werk moeten zijn van landen als Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, maar die zijn te druk met het verbeteren van de band met Japan.”

Sinds 2005 voert Sea Shepherd campagne tegen de Japanse walvisvloot. De strategie is altijd dezelfde: met het actieschip en rubberbootjes wordt de vangst van de walvissen verstoord en veelal verhinderd. Volgens Watson heeft zijn organisatie in twaalf jaar tijd 6.500 walvissen van de dood gered, voorkomen dat er ook maar één bultrug walvis werd gedood en dat er slechts tien beschermde vinvissen zijn gedood. Tevens is bewerkstelligd dat het walvisquotum voor Japan van ruim 1.000 walvissen per jachtseizoen verminderd is tot 333 per jaar.

Watson zei toe dat Sea Shepherd de walvissen „nooit aan hun lot zal overlaten”, maar dat andere strategieën moeten worden gevonden om hen te beschermen. In Japan is met scepsis gereageerd op de mededeling dat Sea Shepherd een stap terug doet. Een functionaris van het Japanse visserijagentschap zei tegen persbureau Reuters dat nog onduidelijk is of de organisatie echt van plan is de walvisvaarders dit jaar met rust te laten. Ook sloot hij niet uit dat andere activisten wel in actie zullen komen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties