Beveiligingsbedrijf G4S heeft negen medewerkers van een Londens uitzetcentrum voor immigranten geschorst nadat de BBC daar wantoestanden op beeld heeft vastgelegd.

Tijdens het geheime onderzoek zijn beelden gemaakt van medewerkers van het uitzetcentrum Brook House bij het Londense vliegveld Gatwick die gedetineerden bespotten en mishandelen. Ook blijkt dat mensen in het centrum zichzelf pijn doen en zelfmoord proberen te plegen. Beveiligingsbedrijf G4S doet onderzoek naar de omstandigheden in het centrum waar uitgeprocedeerden in afwachting zijn van uitzetting naar het land van herkomst.

Wantoestanden die op het conto van G4S-personeel toegeschreven kunnen worden, zijn geen uitzondering. In november 2010 werden drie G4S-beveiligers ontslagen nadat ze werden beschuldigd van het veroorzaken van de dood van Jimmy Mubenga die tijdens een deportatievlucht naar Angola overleed. „G4S heeft het gebruik van extreem geweld en machtsmisbruik tegen migranten door zijn medewerkers niet weten in te dammen”, zei John Snowdon destijds, woordvoerder van de Stop G4S Campaign.

G4S voert in opdracht van de Britse overheid beveiligingsopdrachten uit bij detentie- en asielzoekerscentra, en begeleidt uitgeprocedeerde asielzoekers tijdens hun uitzetting. Het particuliere beveiligingsbedrijf, met 600.000 werknemers, verzorgt verder wereldwijd onder meer de beveiliging op luchthavens, bij regeringsgebouwen, in zeehavens, allerlei instituties van de Verenigde Naties, niet gouvernementele organisaties (ngo’s), banken en andere commerciële bedrijven, mijnen, olievelden en installaties en kerncentrales.

Het bedrijf voert ook in Israël beveiligingsopdrachten uit. Zo worden detentiecentra bewaakt en levert het bedrijf beveiligingsapparatuur aan Israëlische controleposten en voor de illegale afscheidingsmuur waarmee Palestijnen uit Israël worden gehouden. Onlangs werd bekend dat op aandrang van de Jordanië BDS (boycot, desinvesteringen en sancties) een zevental bedrijven hun contract met G4S hebben verbroken. Jordanië BDS maakt onderdeel uit van een wereldwijde beweging welke op vreedzame wijze oproept tot verzet tegen Israël om zijn verplichtingen met betrekking tot de mensenrechten van de Palestijnen na te komen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties