Limburgse raadsleden en leden van Provinciale Staten beleggen donderdag een besloten vergadering over de risico’s van de kerncentrale in Tihange. Pers en milieugroepen mogen daar niet bij zijn.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Veiligheidsregio Zuid Limburg. Een woordvoerder meldde maandag dat het ondoenlijk is om nog meer mensen in de zaal binnen te laten. Burgers worden later geïnformeerd over de mogelijke gevaren van straling na een implosie van de gevaarlijke Belgische kerncentrale Tihange en het uitdelen van jodiumtabletten in oktober. Volgens milieugroepen probeert de Veiligheidsregio de risico’s voor Limburg in de doofpot te stoppen.

Er wordt onder meer informatie gegeven over de distributie van de jodiumpillen en over de waarde van een alarmerend rapport van een Oostenrijks instituut over een mogelijke ramp met de omstreden kerncentrale. Op basis van reële scenario’s en uitgangspunten, zoals de ernst van het ongeluk en de weersomstandigheden op dat moment, schetst het Oostenrijkse Institut für Sicherheits- und Risikowissenschaften (ISR) een verontrustend beeld voor Zuid-Limburg.

Het Geleense Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de PvdD wil dat de informatiebijeenkomst in Maastricht openbaar is, zo stelt hij in schriftelijke vragen aan VVD-minister Schippers van Volksgezondheid. Een actiegroep heeft aangekondigd donderdag vanaf 17.30 uur bij het Provinciehuis te demonstreren. Ze roepen op om fluitjes, spandoeken, protestborden, toeters, sirenes en dergelijke mee te nemen. ‘We belemmeren vanzelfsprekend niemand de toegang, maar willen een strijdbaar, krachtig en duidelijk signaal afgeven.’

In een opiniestuk in De Standaard waarschuwt Walter Bogaerts, de voormalig directeur van Belgoprocess dat belast is met de afvoer en opslag van radioactieve staven, voor de ‘scheurtjesreactoren’ Doel 3 en Tihange 2. Volgens hem stapelen de bewijzen zich op dat we onaanvaardbare risico’s nemen met het openhouden ervan. ‘Inspecties in 2014 lieten niet alleen méér, maar ook grotere scheuren dan in 2012 zien’, schrijft hij.

‘Verschillende scheurtjes blijken soms scheuren’, aldus Bogaerts, ‘met maximale afmetingen van 17,9 bij 7,2 centimeter. En het zijn er veel: 13.047 in Doel 3 en 3.149 in Tihange 2. Voor Doel betekent dit dat er in sommige delen van het reactorvat meer dan 40 scheurtjes per kubieke decimeter worden aangetroffen. Het argument dat ze slechts zo dun zijn als een sigarettenblaadje houdt wetenschappelijk geen steek. De stalen matrix hangt gewoon niet meer aan elkaar.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties