De Belgische minister Weyts heeft een slachthuis in het Vlaamse Izegem dinsdag gesloten. Een dag eerder toonde Animal Rights met videobeelden gruwelijke taferelen aan.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft met verborgen camera’s gefilmd in runderslachthuis Verbist te Izegem. De gruwelijke beelden, die maandag online werden gezet, tonen hoe werknemers op hardhandige wijze koeien met een stok bewerken om hen vervolgens een schietbox in te jagen. Een werknemer dient systematisch elektrische schokken toe op de runderen, iets dat wettelijk niet toegestaan is.

Animal Rights filmde de doodsangst van runderen in de bedwelmingsbox. De dieren kunnen vanuit de box zien hoe hun soortgenoten opgetakeld en gekeeld worden. Er zijn runderen te zien die in volle paniek pogingen ondernemen om uit de box te klimmen. Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten worden tijdens het slachtproces worden koeien die bij hun volle bewustzijn gekeeld en verbloed.

Op last van de Belgische minister Weyts (Dierenwelzijn) is het ‘gruwelslachthuis’ dinsdagmorgen gesloten. „Diegenen die niet willen luisteren zullen moeten voelen”, reageert Weyts. „En dus heb ik het slachthuis in kwestie meteen haar deuren laten sluiten. Op basis van de beelden, maar ook omdat er het een en ander mis blijkt te zijn met de infrastructuur. Dit is een sterke oproep aan de sector om zelf ook op zoek te gaan naar de rotte appels.”

De geslachte runderen eindigen volgens Animal Rights als biefstukken en andere rundvleesproducten in de grote supermarktketens. In België hebben onder meer supermarktketen Delhaize, Colruyt en Carrefour rundvlees van slachthuis Izegem in de schappen liggen. De misselijkmakende praktijken waren voor reden om de samenwerking met het slachthuis direct stop te zetten. Ook branchegenoot Colruyt besloot om de bestellingen in de wacht te zetten.

Groothandelsbedrijf Makro importeert eveneens per direct geen vlees meer afkomstig van het Belgische slachthuis Verbist. „Uit onderzoek is gebleken dat incidenteel is geleverd uit dit slachthuis. Het gaat hierbij om zeer specifiek assortiment voor een beperkt aantal klanten. Het betreft hier minder dan 0,5 procent van onze totale vleesverkopen”, aldus een woordvoerder van Makro.

Eerder dit jaar moest een slachthuis voor varkens in het Belgische Tielt een maand dicht nadat Animal Rights er met undercoverbeelden grove misstanden aan het licht had gebracht. De varkens daar werden geschopt, geslagen en bij volle bewustzijn verdronken in een heetwaterbad. Het bedrijf kreeg na het invoeren van allerlei maatregelen een tweede kans en heropende in april.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties