Prinses Beatrix heeft het nieuwe opslaggebouw voor verarmd uranium van de Covra in Nieuwdorp geopend. Het gaat om een opslaggebouw voor verarmd uranium.

Zonder de aanwezigheid van betogers tegen kernenergie heeft prinses Beatrix woensdag drie nieuwe betonnen opslagloodsen van de Covra in Nieuwdorp, gemeente Borsele, op feestelijke wijze geopend. Elke loods biedt plaats voor 2.000 containers met verarmd uranium. Het gebouw is ontworpen om het levensgevaarlijke afval minstens honderd jaar op te kunnen slaan zonder dat er straling naar buiten lekt.

In het gebouw komen containers te staan die afkomstig zijn van Urenco in Almelo, een fabriek waar uranium verrijkt wordt om te gebruiken als brandstof voor kerncentrales en medische toepassingen. De Covra verwacht hiermee zeker zo’n 15 tot 20 jaar vooruit te kunnen. De loodsen zijn zo gebouwd dat het relatief gemakkelijk kunnen worden uitgebreid. Het radioactieve afval van Urenco kan per vrachtwagen of per spoor worden aangevoerd.

De Covra kreeg niet alleen vergunning voor uitbreiding van de opslag van verarmd uranium (de VOG-2), maar ook voor een extra gebouw voor de opslag van hoog radioactief afval (Habog). Dat laatste karwei loopt al. Het grondbed voor de fundering moet nu eerst een paar maanden inklinken. De aanbouw van de Habog, die in 2019 gereed moet zijn, is mede nodig door het besluit om de kerncentrale Borssele open te houden tot eind 2033.

Ook koning Willem-Alexander opende in 2012, in hoedanigheid van prins, een nieuwe productiehal van Urenco in Almelo. De liefde (en de aandelen) voor kernenergie zit in de familie. De in 2013 overleden prins Friso was financieel directeur bij Urenco. Hij trad op 1 januari 2001 bij het verrijkingsbedrijf in dienst en was werkzaam op de hoofdvestiging in Stoke Poges, Groot-Brittannië.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties