Een Amerikaanse medewerker van het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum heeft zondag de voorzitter van vereniging Stop Awacs fysiek belaagd. Beide mannen hebben aangifte gedaan van het voorval.

Het incident vond plaats op een pad in de Schinveldse Bossen. Nico Trommelen van Stop Awacs, een actiegroep die zich al 35 jaar verzet tegen de geluidsoverlast van laagvliegende NAVO-radartoestellen (Awacs), bracht samen met zijn collega Jacques Fijnaut, een journalist van de NRC en fotograaf Chris Keulen een bezoek aan een uitkijkpost van milieugroepering GroenFront! Ze hadden hun auto’s op het smalle bospad geparkeerd.

Plotsklaps naderde een automobilist met een rotvaart die irritant begon te toeteren en te schelden omdat hij er niet langs kon. De man, volgens Trommelen een Amerikaanse militair die op het NAVO-hoofdkwartier JFC in Brunssum werkt en net als hij in Schinveld woonachtig is, stapte boos uit en zei dat ze plaats moesten maken. Er volgde een woordenwisseling tussen Trommelen en de militair die van beide kanten steeds onvriendelijker werd. „Achteraf beschouwd had ik er verstandiger aangedaan om de man niet zo verbaal te bejegenen”, zegt Trommelen.

„Maar de militair daagde mij uit, gaf ook telefonisch onze kentekens door aan de marechaussee. Toen hij ook nog met z’n mobieltje mij op intimiderende filmde, probeerde ik het toestel weg te duwen.” Hierop sloeg de militair Trommelen minstens drie keer in het gezicht. „Ik kwam op een wagen terecht en heb even het bewustzijn verloren. Nadat ik weer bij kennis was, ben ik met de journalisten naar mijn woning gereden.” De alert reagerende aanwezige fotograaf Chris Keulen, die het geweld van de militair „buitenproportioneel” vond, maakte foto’s van het voorval.

Thuis aangekomen belde Trommelen met de politie om het incident door te geven en dat hij aangifte kwam doen op het bureau. „Een minuut later stond de politie al voor mijn deur. Ze kwamen mij ophalen voor verhoor omdat mijn belager op zijn beurt aangifte had gedaan.” De NRC-journalist en Keulen gingen vrijwillig mee om een getuigenverklaring af te leggen. „Op het bureau aangekomen wilde ik aangifte doen maar dat werd mij ten stelligste ontraden. Ik zou er problemen mee kunnen krijgen. Uiteindelijk is er alsnog proces-verbaal opgemaakt.”

Ondertussen kreeg Keulen elders in het politiebureau te horen dat hij de foto’s van het handgemeen moest inleveren. Dat weigerde hij. Keulen: „Als fotograaf sta ik niet zomaar mijn beelden af. Ik ben daar om foto’s te maken voor de NRC, niet voor de politie of justitie.” Toen hij bleef volhardden in het vrijwillig afstaan van het beeldmateriaal, werd de sfeer met acht agenten om hem heen ronduit intimiderend. „Uiteindelijk ben ik door twee agenten vastgepakt en hebben ze tegen mijn wil de geheugenkaart van mijn fototoestel in beslag genomen. Dat gebeurde op bevel van de officier van justitie.”

Het College van procureurs-generaal, dat het landelijke opsporings- en vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie toetst, neemt de inbeslagname van de foto’s en de wijze waarop hoog op. Vast staat dat de beelden op de openbare weg zijn gemaakt, aldus het College in een eerste reactie. Verder meende de officier van justitie van het parket Limburg dat het op deze wijze vorderen van die beelden niet strijdig is met geldende richtlijnen.

De NRC-journalist bezocht Nico Trommelen om een reportage te maken naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank Maastricht. Die oordeelde vorige week dat minister Hennis (Defensie) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) opnieuw moeten laten onderzoeken in hoeverre laagvliegende Awacs boeven de Limburgse gemeente Onderbanken, waartoe Schinveld behoort, daadwerkelijk schade aanrichten aan mens en milieu. Mocht daar sprake van zijn dan dient er te worden gekeken hoe de overlast kan worden gestopt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sandra Westrenen
6 jaren geleden

Subtitel: ‘Journalist NRC gehinderd door Nederlandse politie én Justitie

Turkse toestanden!