Film by the Sea (FbtS) is nog het enige filmfestival in Nederland dat in staat is om beroemdheden te presenteren. De 76-jarige Zwitserse acteur Bruno Ganz ontving deze week zijn oeuvreprijs. Hij is in Vlissingen in vier films te zien, zoals in Der Untergang (2004) waarin hij de rol van Adolf Hitler speelt.

Voorafgaand aan de vertoning van Sally Potter’s The Party, waarin Ganz acteert, was er een kort interview met de man. Dat leverde geen diepe inzichten op over zijn werkwijze; het mysterie rondom zijn meesterschap blijft in nevelen gehuld. Men moet zijn films aanschouwen om te ervaren wat een groot acteur hij is. Zijn opmerkelijkste uitspraak was nog dat hij Hitler in Der Untergang naast monster ook als mens wenste neer te zetten. Het vertolken van nazi’s is Ganz ondertussen zat.

In de briljante zwarte komedie The Party (2017) van Sally Potter speelt Ganz de hilarische rol van Gottfried, een levenscoach. Adembenemend accuraat en genuanceerd weet hij dit zweverige personage neer te zetten. Kristin Scott Thomas speelt de gastvrouw Jane, een ambitieuze politica die pas minister is geworden. Dat wil ze vieren met haar vrienden, maar voordat de voorgerechten geserveerd worden, barst de film los met allerlei scandaleuze onthullingen.

Bill (Timothy Spall), de echtgenoot van Jane, zet het drama en de komedie met zijn gortdroog opgediende bekentenissen in beweging. Vervolgens gaan de personages elkaar fysiek en verbaal te lijf. De plot van The Party is niet zo belangrijk, het zijn de messcherpe dialogen die doel treffen. Met name hun politieke idealen worden omstandig en hilarisch door de mangel gehaald. De welgestelde gasten van The Party zijn uitgesproken nare mensen.

Het is genieten geblazen met dit uitgelezen acteurs-ensemble. Scott Thomas, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Emily Mortimer, Cillian Murphy en uiteraard Bruno Ganz maken er een meer dan bezienswaardig spektakel van. Regisseuse Sally Potter staat vooral bekend om haar esoterische en experimentele films. Met The Party heeft ze blijkbaar een nieuwe weg ingeslagen. Dat de in schitterend zwart-wit opgenomen vertelling slechts 71 minuten duurt en toch zoveel punch heeft, tekent haar meesterschap.

Ulrik van Tongeren

The Party is nog te zien zaterdag 16 sep. om 19.15 uur in zaal 5, en op zondag 17 sep. om 11.45 uur in zaal 5, beide voorstellingen in CineCity te Vlissingen. Vanaf 14 december te zien in de Nederlandse bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties