De Spaanse regering heeft de software die gebruikt wordt om de uitslag van het illegale referendum te berekenen onklaar gemaakt. Duizenden mensen demonstreerden zaterdag in diverse Spaanse steden tegen onafhankelijkheid van Catalonië.

De separatistische Catalaanse regering onder leiding van premier Carles Puigdemont wil, ondanks een verbod van de rechter, zondag een referendum voor onafhankelijkheid houden. De grondwet staat, net als in de meeste Europese landen, geen lokaal referendum over afscheiding toe. Puigdemont kan erop rekenen dat zijn tegenstanders niet gaan stemmen en wil met de uitslag de onafhankelijkheid van Catalonië opeisen.

De Spaanse overheid daarentegen stelt alles in het werk om het illegale referendum te saboteren. Zaterdagochtend heeft de politie in Catalonië 1300 van de 2316 schoolgebouwen afgesloten waar separatisten hun stem kunnen uitbrengen. Catalanen die bij Spanje willen blijven, wijzen net als de regering in Madrid de illegale stembusgang af en gaan naar verwachting, net als bij een soortgelijke stembusgang in 2014, niet op zoek naar een stemlokaal.

Zaterdagmiddag vielen agenten van de federale Guardia Civil in Barcelona het Catalaans Technologie- en Communicatiecentrum binnen waar de computerprogramma’s voor het tellen van de stemmen worden beheerd. Vervolgens werd de software die gebruikt wordt om de uitslag van het referendum te bepalen buiten werking gesteld. Door de blokkade van de elektronische stemmenteller is de door de autoriteiten verboden volksraadpleging geannuleerd, zei woordvoerder Íñigo Méndez in Madrid.

In heel Spanje zijn zaterdag mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het referendum. Spaanse media maken melding van betogingen in onder meer Barcelona, Gijón, Granada, Lleida, Madrid, Murcia, Palma de Mallorca, Santander en Valladolid waarbij met Spaanse vlaggen wordt gezwaaid. Tot de manifestaties is opgeroepen via sociale media onder de leuze ‘Spanje gaat de straat op’. Maar fanatieke Catalaanse separatisten willen zondag hoe dan ook een stembusgang.

Catalonië maakt sinds de vijftiende eeuw vrijwel onafgebroken deel uit van het Spaanse koninkrijk. Separatisme was tot 2012 geen prioriteit in politiek Catalonië waar lange tijd naar schatting 15 tot 20 procent voorstander van was. Eind jaren ’70 stemden de Catalanen vrijwel unaniem voor de grondwet van 1978 die de regio ruime autonomie verleent. In 2006 is de autonomie verder uitgebreid, maar een deel hiervan werd in 2010 teruggeschroefd door het constitutionele hof.

De ergernis hierover heeft de afkeer van de regering in Madrid snel doen vergroten. Nu zou ruim 40 procent voor afscheiding zijn, zei het op een wettige wijze. Maar de huidige golf van Catalaans nationalisme is vooral een gevolg van de economische crisis die Spanje erg zwaar heeft getroffen. Gematigd nationalistische politici die Catalonië regeerden, wijten de crisis en andere misstanden geheel aan Madrid.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties