Nadat de Schotse regering eerder in 2015 een moratorium op de winning van schaliegas had afgekondigd, heeft het dinsdag permanent een halt toegeroepen aan de milieuonvriendelijke energiebron.

Omdat tijdens een openbare raadpleging een overweldigende meerderheid in Schotland fel gekant bleek tegen de winning van schaliegas heeft het Schotse parlement er afscheid van genomen. Volgens minister van Energie Paul Wheelhouse zal fracking vanwege de milieuschade die het teweeg brengt de ambities van de regering om klimaatdoelstellingen te behalen, ondermijnen.

De openbare raadpleging over fracking leverde meer dan 65.000 reacties op. Maar liefst 99 procent sprak zich uit tegen schaliegaswinning, waarvan 65 procent uit gemeenschappen in de voormalige kolenmijngebieden van Centraal-Schotland. Mary Church van Friends of the Earth Schotland sprak van een „overwinning voor het milieu en voor lokale gemeenschappen die strijden tegen fracking.”

Het Zwitserse chemiebedrijf Ineos dat in 2014 voor 1 miljard euro exploratielicenties kocht voor een groot gebied in Schotland is woedend over het besluit van de Schotse regering. Volgens directeur Tom Pickering is het „een rampzalige beslissing die de economie van Schotland zal schaden.” Overigens blijft Ineos schaliegas uit de VS importeren en opslaan in het Schotse Grangemouth. Als het de Schotse overheid menens is, zal het ook daaraan een einde aan moeten maken.

Het besluit van de Schotse regering is een flinke tegenvaller voor de Britse regering die juist minder afhankelijk wil worden van de import van olie waar het veel geld mee verliest. Bij schaliegaswinning worden water en chemicaliën gespoten in gesteente waar gas in zit. De techniek, fracking geheten, is controversieel. Ze zou kunnen leiden tot vervuiling van grondwater en tot aardbevingen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties