Een kleine 1,2 miljoen huishoudens in Nederland krijgen de komende week jodiumtabletten thuis bezorgd, bedoeld ter bescherming van radioactieve straling na een kernramp. Het creëert een vals gevoel van veiligheid, aldus critici.

De overheid bezorgt momenteel jodiumtabletten bij mensen ‘die baat kunnen hebben bij de beschermende werking‘ ervan. Het gaat om mensen tot en met 40 jaar die binnen de 0-20 kilometerzone rondom een kerncentrale wonen en kinderen tot 18 jaar die binnen de 20-100 kilometerzone rondom een kerncentrale wonen. Het betreft hier de kernreactoren in het Zeeuwse Borssele, het Belgische Doel, Mol en Tihange en het Duitse Emsland.

Mensen die de veertig gepasseerd zijn, krijgen geen jodiumtabletten. Er is namelijk geen bewijs dat zij door blootstelling aan radioactief jodium een verhoogde kans op schildklierkanker hebben. Bovendien wordt de kans op bijwerkingen bij het innemen van jodiumtabletten groter naarmate mensen ouder worden. Zwangere vrouwen die binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen, krijgen eveneens het advies jodiumtabletten in huis te halen.

Betreft het hier een wonderpil? Nou, niet echt, want het middel is uitsluitend bestand tegen radioactief jodium dat zich in de lucht verspreidt na een kernramp. Wanneer je radioactief jodium inademt, wordt het opgenomen in de schildklier. Op de langere termijn resulteert dat in een verhoogde kans op schildklierkanker. Het jodiumtablet zorgt er voor dat er in de schildklier geen plek meer is voor radioactief jodium waardoor je het na een aantal uren weer uit plast.

Een andere radioactieve stof die tijdens een kernramp vrij komt en waar je je veel minder goed tegen kunt beschermen, is bijvoorbeeld cesium-137. Samen met radioactief jodium is cesium-137 de gevaarlijkste radioactieve stof tijdens een kernramp. Onmiddellijke snelle evacuatie is de enige kans om te overleven. Het nadeel van cesium-137 is dat het behoorlijk lang leeft. Als het door regen uit een radioactieve wolk neerslaat, blijft het lang in de grond zitten en bestraalt het ook lang alles wat boven de grond leeft.

Het is dus niet zo dat na een kernramp jouw leven bespaard blijft met een jodiumtablet. Volgens de milieuorganisatie WISE creëert jodiumtablet dan ook schijnveiligheid. ‘Na de ramp in Tsjernobyl (1986) zag je een veel groter aantal gevallen van schildklierkanker in regio’s die geen pillen verstrekt hadden dan in de gebieden waar ze wel geslikt werden. Maar in Fukushima dachten duizenden mensen die wel jodiumtabletten hadden geslikt dat ze veilig waren en kregen vervolgens de volle radioactieve cocktail over zich heen.’ Beste remedie? Sluit de kerncentrales.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties