Meindert Stelling is door het Hof van Discipline in hoger beroep geschrapt van het tableau. Volgens het Hof heeft de vredesadvocaat een dekenonderzoek in 2015 gefrustreerd.

De 68-jarige advocaat Meindert Stelling, gespecialiseerd in vredeszaken, werd maart vorig jaar door de Raad van Discipline in Den Haag geschrapt van het tableau. Hierdoor kan en mag hij zijn beroep nooit meer uitoefenen. De uitspraak van de Raad geldt binnen de advocatuur als de zwaarste tuchtrechtelijke sanctie. Volgens de Raad geeft Stelling bij voortduring blijk ‘van een voor een advocaat zeer ongepast gebrek aan eerbied voor de rechterlijke autoriteiten’.

Stelling tekende beroep aan tegen de ontheffing uit zijn ambt. Tijdens deze zogenoemde tuchtzaak in november 2016 wraakte Stelling het Hof, maar op 10 april jl. wees de wrakingskamer dit verzoek af. Tevens mocht hij gedurende de voortgang van de tuchtzaak het Hof niet meer wraken, hetgeen zeer ongebruikelijk is. Op 19 juni vond bij het Hof van Discipline in Utrecht de laatste zitting in beroep plaats.

Vandaag bevestigde het Hof het oordeel van de Raad van Discipline in Den Haag van 21 maart 2016. Stelling dient zijn toga permanent in de wilgen te hangen, als advocaat mag hij niet langer pleidooien houden in de rechtszaal. De klachten in de onderhavige zaak hielden in dat hij een onderzoek van de deken frustreerde, dat hij de deken niet toeliet op kantoor en dat hij zich beledigend uitliet over de deken en over rechters.

Stelling had de deken ‘een in juridische, intellectuele en morele zin door en door corrupte deken’ genoemd. ‘Ik wens mij geenszins te encanailleren met de meest verwerpelijke soort advocaten, waarvan de deken het prototype schijnt te zijn. Iedere suggestie dat er sprake zou zijn van enige gelijkgestemdheid tussen de deken en mij, acht ik beledigend’. Onnodig grievend en tuchtrechtelijk laakbaar, oordeelt het hof.

Het hof overweegt dat advocaten een bijzondere verantwoordelijkheid hebben tegenover de rechtsstaat en dat het ondermijnen van het gezag van de rechterlijke macht de stabiliteit daarvan kan aantasten. Volgens vaste Europese rechtspraak is het recht op vrijheid van meningsuiting voor advocaten niet onbegrensd, maar brengt hun speciale positie met zich mee dat zij zich in de publieke sfeer discreet, eerlijk en waardig dienen te gedragen.

Stelling voelt zich door het oordeel van het Hof van Discipline de mond gesnoerd, geeft hij aan in een schriftelijke reactie. ‘Mij wordt een beroepsverbod opgelegd omdat ik kritische oordelen en waardeoordelen heb geuit over rechters, tuchtrechters en dekens die er blijk van hebben gegeven weinig waarheidlievend te zijn, maling te hebben aan verdragen die de rechten van de mens tijdens gewapend conflict beogen te beschermen, en zich niet stoorden aan de Grondwet en wet.’

Het Comité Eerherstel Meindert Stelling betreurt de uitspraak van het Hof van Discipline. „Ondanks een lijst van rond de 900 steunbetuigingen en diverse activiteiten om deze zaak onder de aandacht te brengen, is het niet gelukt om deze bizarre schrapping tegen te houden”, aldus Gonnus Doeven. „Het is wrang te constateren dat onlangs een organisatie die zich inzet tegen kernwapens, ICAN, de Nobelprijs voor de Vrede krijgt, en een advocaat die zich inzet tegen kernwapens geschrapt wordt.”

Een uitvoerige reactie van Meindert Stelling lees je hier.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerrit
6 jaren geleden

Het artikel had wel heeeeel wat feller gemogen tegen deze corrupte bende.

Menno Schouten
6 jaren geleden

het beestje bij de naam noemen is kennelijk iets waar de gerechtelijke instanties in bananenrepubliek nederland een broertje dood aan hebben – het recht zelf, en de daar omheen opgetrokken machtsstructuur, is schijnbaar een hoger goed dan het waarborgen van dat recht voor hen die dit recht zou moeten dienen… mensen die menen dat de samenleving beschermd mag en moet worden tegen de dwalingen der nomenclatuur worden als afvalligen veroordeeld en weggezet… een schande voor wat eens een rechtstaat was… ik wil de heer Stelling danken voor zijn inspanningen en de hoop uitspreken dat ergens in de hem ter beschikking staande rechtsmiddelen een instantie is die wel de integriteit en het inzicht kan opbrengen om het hem gedane onrecht ongedaan te maken…

Wijsneusje
6 jaren geleden

We leven niet in een bananenrepubliek maar in een bananenmonarchie.

Anoniem
6 jaren geleden

De profeet Mohammed beledigen mag
Met kernwapens dreigen ook

Logisch toch?

Anoniem
6 jaren geleden

Die rechters zijn me een stelletje geitenNUKErs!!!

adje rem
6 jaren geleden

Nederland manifesteert zich al langer als een regeltjesland met protocolvaste wetters , die zich wel “rechters” noemen en zeker zo integer zijn als de ex-voorzitter van de VVD , ene Henny Keizer .

henk Boxtart
6 jaren geleden

Waar blijft de landelijke pers met commentaren op deze zaak…. Zijn er echt maar 900 mensen in Nederland die dit belangrijk genoeg vinden.
Kom op NRC, Volkskrant, Telegraaf, AD en vele anderen, graag chocolade letters op de voorpagina!!!