Folteringen in detentie door de politie vinden wijdverbreid plaats in Turkije. Dat meldt de internationale mensenrechtenorganisatie HRW in een nieuw verschenen rapport.

Getuigen berichtten over mishandeling door de politie, seksueel misbruik of met dreiging ervan. Vele arrestanten worden gedwongen zich uit te kleden. Meestal gaat het om mensen die ervan beschuldigd worden banden te hebben met terreurorganisaties of betrokken te zijn bij de vermeende couppoging van juli 2016. In veel gevallen heeft de politie bekentenissen willen afdwingen.

De regering van dictator Erdogan had weliswaar ‘nultolerantie voor folterpraktijken’ toegezegd, maar er blijft een ‘klimaat van straffeloosheid’ heersen op de politiebureaus en in gevangenissen waardoor folteringen en mishandelingen welig tieren. In het HRW-rapport worden elf gevallen van de afgelopen zeven maanden gedocumenteerd die een voorbeeld vormen voor wat arrestanten moeten doorstaan.

De feiten zijn gebaseerd op getuigenissen van advocaten, familieleden, gerechtelijke documenten en interviews met twee betrokkenen. Volgens Human Rights Watch zijn de zaken die in het rapport aan bod komen slechts het topje van de ijsberg. Via de Turkse pers en op sociale media zijn veel meer gevallen van marteling in hechtenis naar buiten gekomen. ‘Zulke berichten suggereren dat marteling en mishandeling in politiehechtenis een wijdverbreid probleem zijn geworden’, aldus het rapport.

Een Turkse staatsrechter heeft eerder deze maand veertig mensen een levenslange gevangenisstraf opgelegd voor hun rol in de vermeende couppoging van juli vorig jaar. In totaal stonden 47 mensen terecht voor hun betrokkenheid bij een helikopteraanval op een hotel waar de Turkse president Erdogan zou verblijven. De meesten van hen waren militairen. De rechter heeft 42 verdachten veroordeeld. Het schijnproces (de dictatuur heeft het justitieapparaat grondig gezuiverd van onafhankelijke geesten) was de grootste rechtszaak in verband met de vermeende staatsgreep tot nu toe.

Ondertussen bakkeleien de EU-lidstaten deze week verder over het al dan niet toetreden van Turkije tot de Europese Unie. De Duitse bondskanselier Merkel wil dat het overleg over de toetreding wordt gestopt maar de 28 lidstaten zijn onderling verdeeld. Op een bijeenkomst van de EU-ministers in Estland – momenteel voorzitter van de Unie – bleek dat landen als Frankrijk, Finland en Litouwen in gesprek willen blijven vanwege het belang van Turkije op het gebied van migratie en terreurbestrijding.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pol Pot
6 jaren geleden

is dit nieuws?