Als het aan actiegroep De Grauwe Eeuw ligt spelen kinderen nooit meer cowboytje met elkaar, want racistisch. Tegen muziekpodium TivoliVredenburg is aangifte gedaan wegens discriminatie.

In het Utrechtse muziekpodium TivoliVredenburg werd  in het kader van het My First Festival begin juni het wilde westen nagebootst. Kinderen tot de leeftijdscategorie van 12 jaar konden eraan deelnemen, verkleed als indiaan of cowboy. Niets onschuldiger als dat, als kind hebben de meesten onder ons wel eens cowboytje of indiaantje gespeeld. Al zijn super-, spider- en pokemon spelletjes inmiddels wel wat populairder.

Toch, je gelooft het niet, zijn er mensen die zich storen aan het spelen van cowboytje. Ze noemen zichzelf actiegroep ‘De Grauwe Eeuw’, een clubje dat zich verzet tegen ‘koloniale verheerlijking’ en het tegelijkertijd heerlijk vindt om traditionele kinderfeestjes te verpesten. Men heeft aangifte gedaan tegen TivoliVredenburg wegens ‘het vieren van genocide’ met het kinderfestival. En hun pr-bureau ANP, dat geilt op elk persbericht waar het woord ‘racisme’ in voor komt, maakte de aangifte wereldkundig.

‘Cowboys zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika’, aldus De Grauwe Eeuw. Om vervolgens door te draven/draaien (hou je vast!): ‘De methoden die de Europese kolonisten gebruikten voor deze genocide waren zo effectief dat ze Hitler inspireerden voor zijn concentratiekampen. Zo’n cowboys- en indianenthema is dus het equivalent van een nazi- en jodenthema.’

Daarnaast is het volgens deze activisten ‘een schande dat een multicultureel podium als TivoliVredenburg zich niet verdiept heeft in de racistische stereotyperingen van de verschillende gemarginaliseerde bevolkingsgroepen.’ [sic] ‘Vooral met de strijd tegen Zwarte Piet van de laatste jaren is er geen enkel excuus meer om zo slecht geïnformeerd te zijn.’ De actiegroep verwijst naar een voorstel dat bij de Verenigde Naties ligt om ‘culturele roof te verbieden’.

De directie van TivoliVredenburg heeft de meelijwekkende aantijging dermate serieus genomen dat er overleg is geweest tussen hen en de actiegroep. „Laten we het vooral niet groter maken dan het is. Dit is voor ons nooit een racistisch festival geweest. Die motivatie hebben wij ook nooit gehad. TivoliVredenburg staat juist voor diversiteit en inclusiviteit”, aldus directeur Frans Vreeke. Het woord is nu aan het openbaar ministerie, laat ons nog harder lachen.

UPDATE (04-05-18) Openbaar Ministerie neemt de aangifte niet in behandeling

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ron
6 jaren geleden

deugmensenterreur.

Tom
6 jaren geleden

Is dit een GeenStijl-forum aan het worden ofzo? In plaats van gedegen te onderzoeken wat dit nu werkelijk betekend, wordt er schertsend met emotie langs de argumenten gegaan zonder er feitelijk op in te gaan. Als je naar de feiten kijkt, is er wel degelijk iets mis met de representatie van het ‘Cowboy en Indiaantje’ spelen. Dat er een genocide op indianen heeft plaats gevonden, en dat witte kolonisten daar verantwoordelijk voor zijn is gewoon een feit. Cowboytje en indiaantje spelen bagatelliseert dit wel degelijk en herschrijft te geschiedenis tot een duw en trek spelletje waar de indianen helaas’ aan het kortste eind hebben getrokken.

Je kunt je daarna afvragen op welke manier zoiets moet worden vergeleken, of de manier waarop de groep actie voert kan de jouwe niet zijn, maar zo platvoers hier voorbij lopen en in de emotie van ‘weer een kinderfeest’ gaan zitten om vervolgens de feiten aan de kant te schuiven is geen journalistiek.

Tom
6 jaren geleden

Daarbij wordt ook even vergeten te vermelden dat dit koloniale verleden nog steeds doorwerkt. Nog steeds vindt er landroof plaats tegen de inheemse Amerikaanse bevolking; zie het verzet in Standing Rock tegen de pijplijn die met brute repressie van politie en de National Guard door een inheems ‘reservaat’ getrokken wordt of de pijnlijn in Canada waarmee hetzelfde gebeurd… dit verleden is helemaal nog niet achter ons en heeft, zoals in een eerder artikel op jullie site (https://www.ravage-webzine.nl/2017/10/13/identiteitspolitiek-leidt-tot-tweede-keus-activisme/) alles te maken met imperialisme en klasse.

ron
6 jaren geleden

@Tom schrijft: “Als je naar de feiten kijkt, is er wel degelijk iets mis met de representatie van het ‘Cowboy en Indiaantje’ spelen. Dat er een genocide op indianen heeft plaats gevonden”

Tom, dit gaat om een onschuldig kinderspelletje dat ik vroeger ook speelde, soms wonnen de cowboys (‘koibois’) dan weer de indianen. Dat zie ik evenals Zwarte Piet los van de tragische historische gebeurtenissen als slavernij en de genocide op Indianen. Kan ik niets aan doen. Dat ik vroeger ‘pang!’ riep tegen een vriendje dat er voor gekozen had om de Indiaan te zijn (had andersom kunnen zijn) heeft niets met dominante witte superioriteit te maken, maar alles met een spannend kinderspel.

Deugmensen denken negatief. Je zou dit ook positiever kunnen zien dat wanneer kinderen eenmaal opgegroeid zijn zich later juist bewust worden van het lot van de Indianen. Maar jouw punt is dat door dit spel witte mensen (met name mannen) als vanzelf racisten en koloniale moordenaars worden en nog meer zwakkeren zullen gaan onderdrukken en daarom moeten ze van jongs af aan een schuldgevoel over van alles en nog wat aangepraat worden.

Tom
6 jaren geleden
Antwoord aan  ron

Ehm, ik haal nergens mannen aan. Dat is je eigen vooroordeel over mensen die hier wellicht kritischer naar kunnen kijken dan jezelf. Wat is het probleem met terug kunnen kijken naar iets dat jezelf hebt gedaan en kunnen denken, “tjah, ik was een kind opgroeiend in een cultuur waar dit soort dingen normaal waren”, ik zeg niet dat je daarom een racist of een koloniale moordenaar bent, ik zeg alleen dat het een raar fenomeen is dat geen recht doet aan de werkelijkheid en die wellicht zelfs wel (niet geheel toevallig) helpt bij het verobsuren van de werkelijkheid.

Het gaat niet om een schuldgevoel en ik denk ook niet om dat witte mensen zogenaamd alleen maar onderdrukkend kunnen zijn, daar geloof ik niet in. We hebben als witte mensen ook libertaire tradities en geschiedenis waar we te weinig van af weten en er zijn inderdaad zo veel voorbeelden van positieve mensen die zij aan zij streden tegen racisme met de onderdrukten, of hier vochten voor een vrij en gelijkwaardig leven terwijl anderen hen probeerden te onderdrukken.

Je hebt hier echter kritiek op mensen die zich uitspreken, in plaats van dat je zelf met positieve antwoorden komt. Vrijdenken en kritisch zijn betekend ook dat er mensen zijn die soms ongemakkelijke dingen aansnijden.

ron
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

Tom, ik haal ‘mannen’ niet zomaar aan. Jij zit duidelijk in de ‘identiteitshoek’, anders ga je niet zeuren over cowboytje en indiaantje spelen… Nu niet beweren dat dit weer een vooroordeel of karikatuur is ‘die anderen mij beter kunnen uitleggen dan ikzelf’. Wie zijn die ‘anderen’ overigens?

Vervolgens meen je: “ik zeg niet dat je daarom een racist of een koloniale moordenaar bent, ik zeg alleen dat het een raar fenomeen is dat geen recht doet aan de werkelijkheid en die wellicht zelfs wel (niet geheel toevallig) helpt bij het verobsuren van de werkelijkheid.”

Met ‘verobsuren’ bedoel je waarschijnlijk ‘versoberen’ van de werkelijkheid. Je bedoelt dat ik een karikatuur maak? Maar jij wilt een kinderspelletje afschaffen (in beleidstaal ‘verbieden’) om de wereld te verbeteren… Ik begrijp dat jouw De Grauwe Eeuw het liefst de geschiedenis van de gehele 17e eeuw wil uitvlakken, per slot van rekening allemaal witte mannen die fout waren in de Tachtigjarige Oorlog. Of is dit weer een vooroordeel die ‘anderen’ mij beter kunnen uitleggen?

Je schrijf tot slot: “Je hebt hier echter kritiek op mensen die zich uitspreken, in plaats van dat je zelf met positieve antwoorden komt”.

Dan adviseer ik je nog eens goed te lezen wat ik eerder als reactie op jou schreef

pol pot
6 jaren geleden

die actiegroep is zo dom als het achtereind van een varken. De indianen zijn zelf ook kolonisten. Ze zijn nazaten van de Filistijnen en Feniciërs. Google maar op Prins van de Lelies, Kreta. Zie Barry Fell, America BC.

drs. P. Lamèle
6 jaren geleden
Antwoord aan  pol pot

Geachte heer/mevrouw/beiden Pol Pot,

Gelieve in bovenstaand verband niet de reputatie van het lieve varken door het slijk te halen door dit, op zich best intelligente en sociale dier, op één lijn te stellen met een intimiderend clubje rabiate racisten? Dank u.

pol pot
6 jaren geleden

de blanken hebben de indianen juist geholpen. Ze deden aan kindoffers, wat hun Baal-Moloch herkomst uit de Levant verraadt. Het waren de beschaafde blanken die deze heidense zaken een halt toe riepen.

pol pot
6 jaren geleden

Het is juist de Grauwe Eeuw die onze samenleving koloniseert met hun grauwe rare ideeën. Ze zijn op een imperialistische manier bezig om alle lagen van de samenleving te indoctrineren. Het zijn verwende middenstandskinderen.

Harry
6 jaren geleden

Tjonge jonge…..hebben die gasten niks anders te doen? Nu alweer over de rug van kindervermaak de serieuze deugfanaat uithangen. Get a life, stelletje zielepieten. En weet je: hier in dit slappe Nederland zal het inderdaad wel zo ver komen dat ze er nog succes mee krijgen ook en dat straks cowboytje en indiaantje niet meer gespeeld mag worden. Want er wordt hier veel te veel naar dit soort ontspoorde moraalridders geluisterd. Straks ook geen indianen en cowboys met carnaval? Of breng ik de mierenneukers van de Grauwe Eeuw nu op een nieuw idee?

nn
6 jaren geleden
Anoniem
6 jaren geleden
Antwoord aan  nn

John Wayne was a Nazi
He liked to play S.S.
He had a picture of Adolph ole’ boy
Tucked in his cowboy vest.
Well, he would string up your mama
Sure he would torture your pop
Sure he would march you up to the wall
Sure he would hang you by your last ball.
He was a nazi!
But not anymore
He was a nazi, life evens the score
He was a nazi!
But not anymore
He was a nazi
John Wayne slaughtered our Indian brothers
Burned their villages and raped their mothers
Now he has given them a white man’s lord
“Live by this, or die by my sword!”
He was a nazi!
He’s not anymore
He was a nazi, life evens the score
He was a nazi!
But not anymore
He was a nazi
John Wayne killed a lot of gooks in war.
We don’t give a fuck about John anymore.
We know his tale of blood and gore,
Just another pawn for the capitalist whore.
He was a nazi!
He’s not anymore
He was a nazi, life evens the score
He was a nazi!
But not anymore
He was a nazi
John Wayne wore an army uniform
Didn’t like us reds and fags that didn’t conform
Great White Hero had so much nerve,
Lived much longer than he deserved
You were a nazi!
You’re not anymore
You were a nazi, life evens the score
You were a nazi!
But not anymore
You were a nazi
Late show Indian or Mexican dies
Klan propaganda legitimized
Hypocrite coward never fought a real fight
When I see John I’m ashamed to be white
Death Bed Christian of this you avowed
If god’s alive, you’ll roast in Hell
Well done, we’ve got no regrets,
As long as you died a long and painful death.
You were a nazi!
You’re not anymore
You were a nazi, death evened the score
You were a nazi!
But not anymore
You were a nazi!
Death evened the score,
You’re dead, dead, dead.

Mieke
6 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Zieke geesten, natuurlijk anoniem gepost. Trollen?

Hans Ghanz
6 jaren geleden

Tom en consorten:
Get a life..en hou op met mensen te vertellen wat wel en niet deugt volgens je eigen benauwde standaard.. bah!

Agnes Breiring
6 jaren geleden

Cowboytje en indiaantje spelen is racistisch? Integendeel. Dank zij het spel komen kinderen vroeg in aanraking met een andere cultuur. In het spel zijn de partijen gelijkwaardig. Waarschijnlijk is dat de beschuldiging komt van mensen die zelf nooit Indiaantje of cowboytje hebben gespeeld. De vraag is waarom het racisme debat op deze manier wordt gevoerd. Is dit soms een spelletje van PVV afdeling Averechts?

Mieke
6 jaren geleden

Op internet is iedereen anoniem. U kunt immers niet controleren of de naam die er staat wel klopt.
En een trol, ach, daar weiger ik in te geloven. Er zijn zelfs mensen die beweren dat deze trollen door onze regering betaald worden.
Hoe ver wil je gaan?

Martijn
6 jaren geleden

Stel nou de kinderen gaan bijv. een veldslag naspelen waar de indianen de amerikanen hartstikke in de pan hakken. Wat dan? Moet ik mij dan gediscrimineerd voelen? Nee.
Nee, want het interesseert mij oprecht niet wat er honderden jaren geleden is gebeurd.
Het is nu eenmaal gebeurd en daar kunnen we niks aan veranderen. Als KINDEREN kiezen om indianen te spelen, en de kinderen hebben onder elkaar afgesproken dat de indianen meer winnen dan de andere groep, wat maakt dat dan uit.

Als KINDEREN vaker willen dat indianen van cowboys winnen, dan voel ik mij als blanke echt niet gediscrimineerd ofzo. En trouwens, als kind heb ik zelf heel vaak de rol van indiaan op mij genomen, gewoon omdat ik het persoonlijker gaver vond om met pijl en boog te spelen dan met een revolver.

Sander
6 jaren geleden

Het kan toch niet zo zijn, dat een groepje mensen geleid door een allochtone vrouw de dienst gaat uitmaken in een poptempel als Tivoli? Die mensen hebben toch zelf hersens, zij bepalen wel wat er wel of niet georganiseerd wordt en voor wie. Kom op nou mensen van Tivoli wordt eens wakker en sta op tegen deze eikels.