Op 17 oktober is Simon Buijs, beter bekend als ‘Ouwe Siem’, op 62-jarige leeftijd overleden. Een bekend gezicht in de kraakscene die meer was dan een alternatieve postduif.

Ouwe Siem, wie kende hem niet. Sinds de jaren ’80 zette Simon Buijs zich in Amsterdam in voor de goede zaak, met name met het kraken van leegstaand onroerend goed. Hij was daarin dermate be- en gedreven dat al gauw ook lokale kraakgroepen elders in het land op zijn inzet en ervaring konden rekenen. Sommigen noemden hem gekscherend de ongekroonde kraakkoning, met zijn beruchte grimas, pakkie shag, biertje en vouwfiets.

Naast het kraken van pandjes bleek hij eveneens bereid zich in te zetten voor het ondersteunen van krakers die ontruimd dreigden te worden en nam hij deel aan talloze acties, demonstraties en manifestaties, bijvoorbeeld in het kader van de huurstrijd, werklozenbelangen, antifascisme en vredesbeweging. En dat ruim dertig jaar lang, zonder oponthoud.

Vanwege zijn niet te stuiten aanwezigheid op tal van locaties in het land, briefde hij de laatste actienieuwtjes door in het destijds nog internetloze tijdperk, onze razende ietwat vreemde snel grijsachtige postduif, vandaar waarschijnlijk zijn bijnaam. Bij het Amsterdamse kraakperiodiek De Grachtenkrant viel er haast niet tegenop te stencilen zodra Ouwe Siem weer eens met een stapeltje krantenknipsels aan kwam zetten. Meer recent verspreidde hij knipsels digitaal en bezorgde in Amsterdam tal van buurtkranten.

Sinds een jaar sukkelde Ouwe Siem met zijn gezondheid, bleef desondanks lachen, krantjes verspreiden en, weliswaar minder frequent, deelnemen aan acties en demonstraties. Op 17 oktober overleed Simon Buijs (1954 – 2017) in zijn ouderlijk huis in de Zaanstreek als gevolg van een hersenbloeding. Afgelopen zaterdag is hij gecremeerd. Op 28 oktober vanaf 20u biedt Zaal 100, De Wittenstraat 100 te Amsterdam, aan vrienden, maatjes en (oude) bekenden de gelegenheid om herinneringen op te halen.

12-Crisis-Bickers-Buurtband-1985.mp3
Muziekje: Bickers Buurtband, Crisis (1985)

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Natasha
6 jaren geleden

Dag Simon

In een week twee pandgenoten uit de Palmtijd dood. Jij en Bina.
Jullie waren allebei volatiele types met n gouden hart. Jullie moesten niks van elkaar hebben ( een sukkel! een kutwijf!) en geloofden allebei niet in het hiernamaals dus kan ik niet zeggen, let een beetje op elkaar daar boven. Ik kan alleen zeggen vaarwel lieverds het is onvoorstelbaar jullie nooit meer te zien…

pol pot
6 jaren geleden

Siem zal net als iedereen opstaan uit de dood. Pas over 1000 jaar en op een totaal nieuwe wereld terechtkomen. Het hiernamaals is een Hellenistische en dus heidense uitvinding. Siem is in de Sheol. Anders kan hij ook niet opstaan. De armen zullen op de nieuwe aarde eindelijk hun recht krijgen.