Enkele honderden extreem-rechtse Turken hebben vrijdagavond in Antwerpen een groep van veertig Koerden belaagd. Acht personen raakten gewond, 47 personen werden aangehouden.

De extreem-rechtse Turkse gemeenschap in Antwerpen, waaronder veel aanhangers van de Grijze Wolven, greep de komst van een internationaal Koerdisch busgezelschap aan om deze met geweld de stad uit te jagen. De Koerden brachten een bezoek aan Antwerpen in het kader van de ‘Free Öcalan’-campagne waarmee ze de vrijlating eisen van hun leider Abdullah Öcalan die al sinds 1999 gevangen zit in Turkije.

Nadat de Koerden, onder meer afkomstig uit België, Duitsland en Frankrijk, met hun bus onderweg waren naar het Steenplein, werden ze naar eigen zeggen in de Brederodestraat klem gereden en bekogeld met stenen. De Koerden vluchtten de bus uit waarna ze aangevallen werden door woedende Turken die met stokken, staven en tafelpoten erop los sloegen. Tevens werden fascistische en racistische leuzen gescandeerd door de Grijze Wolven.

Volgens de Koerdische organisatie Nav Bel was er sprake van een georganiseerde aanval. Acht mensen, onder wie een agent, raakten gewond. Eén persoon werd gerechtelijk aangehouden wegens verboden wapenbezit. Daarnaast heeft de politie heeft 47 personen bestuurlijk aangehouden. In de loop van de avond bleef de sfeer onrustig in de wijk waarbij enkele winkelramen sneuvelden. De politie bleef paraat om nieuwe geweldsincidenten te voorkomen.

Al twee weken lang rijdt de campagnebus met Duits kenteken langs Europese steden om aandacht te vragen voor de Koerdische kwestie. De bus fungeert als mobiele bibliotheek met boeken en brochures die worden uitgedeeld tijdens bijeenkomsten in de steden die de Koerden aandoen. Voorafgaand het voorval in Antwerpen verliepen eerdere bezoeken aan Charleroi en Luik overigens zonder problemen.

Lees ook: Aanvallen op Koerden in Antwerpen gaan door

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hansie
6 jaren geleden

Ik zie eerder dat Belgische politie samen met de pkk terroristen Turken opjagen