De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad toog naar Hollywood om een romantische avonturenfilm te maken. Het maken van politieke films over Palestijnen naar entertainment voor de massa lijkt een flinke overgang. Maar Abu-Assad maakte in 2015 al het schaamteloos sentimentele The Idol, een ideale tussenstap op weg naar Hollywood. The Mountain Between Us is niet zo sentimenteel, al zit er wel degelijk een flinke dosis romantiek en melodrama in verwerkt.

Alex (Kate Winslet) en Ben (Idris Elba) kennen elkaar nog niet wanneer ze samen een chartervlucht huren. Hun lijnvluchten kunnen namelijk geen doorgang vinden wegens slecht weer. Hersenchirurg Ben heeft een spoedoperatie te verrichten, fotografe Alex moet dringend naar huis voor haar eigen bruiloft. Die plannen vallen in duigen op het moment dat hun vliegtuig neerstort in de Rocky Mountains.

Het is een film over twee vreemden die proberen te overleven. Ondanks de ontberingen groeien ze naar elkaar toe. Je beseft al snel dat hun gekibbel het voorspel is dat tot de liefde leidt. Alex is impulsief en avontuurlijk ingesteld, Ben gaat voorzichtig en methodisch te werk. Dat botst natuurlijk. Ben wil in het vliegtuigwrak op hulp wachten, Alex wil op pad, haar koppigheid wint. Wat volgt is een barre tocht door de bergen.

Opmerkelijk feit is dat de film op locatie in de Canadese bergen is opgenomen. De acteurs en filmcrew moesten daadwerkelijk op grote hoogte hun levens trotseren. De overweldigende beelden van het landschap geven de film een authentieke uitstraling, terwijl het verhaal behoorlijk onrealistisch over komt. De film heeft behoefte aan wat meer rauwheid en pijn. Het is aan het charisma van de Engelse acteurs Kate Winslet en Idris Elba te danken dat het desondanks een redelijk onderhoudende film is geworden.

Hany Abu-Assad is een intrigerend filmmaker. De man is onvoorspelbaar en durft risico’s te nemen. Hij won veel prijzen voor zijn werk, waaronder Oscar-nominaties voor Paradise Now en Omar. The Mountain Between Us is het tweede Hollywood-avontuur van de regisseur. Hij maakte eerder The Courier met Mickey Rourke, een pijnlijke mislukking. Ditmaal toont hij zich een competent regisseur van oppervlakkig Hollywood-entertainment.

Ulrik van Tongeren

The Mountain Between Us (Warner Bros, 2017), nu in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties