Een deel van de door de politie in beslag genomen ‘wapens’ waarmee de Koerden zijn belaagd

Drie avonden op rij hebben extreem-rechtse Turken huis gehouden in de Antwerpse Zuidwijk. Ze vielen Koerdische winkels en eethuisjes aan en hebben mensen mishandeld.

De extreem-rechtse Turkse gemeenschap in Antwerpen, waaronder aanhangers van de Grijze Wolven, greep vrijdagavond de komst van een internationaal Koerdisch busgezelschap aan om deze met geweld de stad uit te jagen. De Koerden brachten een bezoek aan Antwerpen in het kader van de ‘Free Öcalan’-campagne waarmee ze de vrijlating eisen van hun leider Abdullah Öcalan die al sinds 1999 gevangen zit in Turkije.

Nadat de Koerden, onder meer afkomstig uit België, Duitsland en Frankrijk, met hun bus onderweg waren naar het Steenplein, werden ze naar eigen zeggen in de Brederodestraat klem gereden en bekogeld met stenen. De Koerden vluchtten de bus uit waarna ze aangevallen werden door woedende Turken die met stokken, staven en tafelpoten erop los sloegen. Tevens werden fascistische en racistische leuzen gescandeerd door de Grijze Wolven.

Zaterdagavond werden er opnieuw Koerden aangevallen en winkelruiten ingegooid. Op zondagavond escaleerde het treffen tussen de Turken en Koerden volledig. Turken gingen daarbij ook de politie te lijf met stokken, metalen staven en zelfs brandbommen. Naar aanleiding van het straatgeweld heeft burgemeester De Wever een plaatselijk samenscholingsverbod van minstens een week afgekondigd in de Zuidwijk. Dit om de orde te herstellen en de veiligheid van de Antwerpenaren te waarborgen.

De Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan (NavBel), gevestigd in Brussel, hekelt de wijze waarop de Belgische media bericht over de gebeurtenissen. NavBel bestrijdt de lezing dat er sprake is geweest van rellen tussen Koerden en Turken: ‘De Antwerpse politie heeft vastgesteld dat een deel van de racistische agressors met bussen naar Antwerpen gekomen is.’ De Turken schreeuwden tijdens de aanvallen slogans als ‘Ya Allah, bismillah, Allah akbar’ en ‘dood aan PKK’.

Omdat de politie de afgelopen drie avonden pas na het uitbreken van de aanvallen in actie kwam, zeggen de Koerden geen ander keus te hebben dan zich te verdedigen. ‘De Koerden staan op tegen een achterlijk, barbaars en racistisch veelkoppig kwaad. Soms zet dat kwaad het masker van Erdogan op, soms het masker van IS, en soms manifesteert het zich in de gedaante van de Grijze Wolven’, aldus NavBel.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties