De gemeente Utrecht werkt niet langer samen met actiegroep De Grauwe Eeuw om koloniale straatnamen aan te passen. Aanleiding vormt de bedreiging van de directeur van Rijkswaterstaat.

Wethouder Diepeveen (GL) van de gemeente Utrecht heeft in het kader van aanpassing van koloniale straatnamen in de wijk Lombok het overleg met Michael van Zeijl van actiegroep De Grauwe Eeuw beëindigd. Diepeveen was ter oren gekomen dat de actiegroep in augustus de directeur-generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom heeft bedreigd. De Grauwe Eeuw eist van Rijkswaterstaat dat de Coentunnel, vernoemd naar Jan Pieterszoon Coen, onmiddellijk wordt gewijzigd.

‘Wij verzoeken de Nederlandse staat om per direct te stoppen met het verheerlijken van massamoordenaar Jan Pieterszoon Coen d.m.v. van de tunnel die u naar hem vernoemd heeft’, schrijven de actievoerders aan Blom. Indien de staat de naam van de tunnel niet aanpast volgen er acties om wijziging af te dwingen. ‘De acties zullen ook gericht zijn aan uw persoon, aangezien u de enige bent die het besluit hierover kunt nemen.’

Voor wethouder Diepeveen overschrijdt De Grauwe Eeuw met deze persoonlijke bedreiging, wat hij zelf als een „standpunt” wenst te omschrijven, „de grenzen voor een fatsoenlijk debat.” Onder begeleiding van de gemeente Utrecht spraken sinds enkele maanden een aantal partijen over het koloniale verleden en de zichtbaarheid daarvan in de openbare ruimte, met name in de straatnamen. De Grauwe Eeuw had zich daarbij aangesloten.

In een open brief reageert Van Zeijl uiterst verbolgen op zijn uitsluiting. Hij voelt zich door Diepeveen op een ‘schofterige manier aan de straat gezet’. Volgens Van Zeijl deed de wethouder hem in een persoonlijk onderhoud allerlei beloftes. ‘Niet omdat u dacht aan het afbreken van racisme, u deed dit omdat de gemeente Utrecht de eerste zou zijn die een [antikolonisatie]project als het onze zou doen. Wij hebben om die reden zelfs op handen zijnde acties opgeschort, weet u nog?’ [sic]

Sinds een jaar laat De Grauwe Eeuw geregeld van zich horen. Zo werden in Hoorn onder meer standbeelden van JP Coen en Bontekoe beklad en werd podium TivoliVredenburg in Utrecht onder druk gezet omdat het een kinderfeest hield waarbij men verkleed ging als cowboy en indiaan. Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) wijzigde op verzoek het logo, het oude VOC-wapen met een wietblad. De Bataviawerf in Lelystad werd dringend verzocht om de jaarlijkse VOC-dag af te schaffen, maar daar werd geen gevolg aan gegeven.

Selectie van gerelateerde artikelen uit ons archief:
JP Coen blijft in Amsterdam ondergronds
Kritische noot standbeeld Coen niet kritisch genoeg
Tegenstanders JP Coen starten petitie
Roof, moord en plundering
Publieke resten van koloniale propaganda

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pieter Baan
6 jaren geleden

De gestoorde fantasieën van Michael van (Willem) Zeijl van de actiegroep De Grauwe Eeuw.
https://twitter.com/mikevanzeijl/status/924621456906080256