Met de verspreiding van duizenden nepbrieven heeft Bits of Freedom zaterdag de online ‘sleepwet-kieswijzer’ gelanceerd. Een voorlichtingscampagne over de negatieve gevolgen van de nieuwe Wiv.

Naar eigen zeggen hebben vrijwilligers van de privacyorganisatie Bits of Freedom (BoF) zaterdag in diverse plaatsen in het land, waaronder Amstelveen, Groningen, Zwolle, Amsterdam, Alkmaar en Breda, twintigduizend ongeadresseerde brieven verspreid die afkomstig zouden zijn de Rijksveiligheidsdienst (RVD), een niet bestaande overheidsinstantie.

Alles aan de brief en envelop is nep. Zelfs het overheidslogo (leeuw met zwaard) is vervangen door het logo (oog met kruis door pupil) waarmee tegenstanders van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) een landelijk raadgevend referendum voorbereiden. In de brief wordt aangekondigd dat er bij de ontvanger thuis een systeem wordt geïnstalleerd waarmee de AIVD en MIVD internetverkeer kunnen onderscheppen.

Het op de brief vermelde telefoonnummer echter leidt naar een antwoordapparaat met de mededeling dat de brief nep is en afkomstig van Bits of Freedom. In de brief wordt verzocht om via het webadres rijksveiligheidsdienst.nl/relay een afspraak te maken voor de aftapinstallatie. Wie echter het genoemde webadres bezoekt wordt door gelinkt naar de website waartrekjijdegrens.nl, een initiatief van BoF.

‘Er is geen installatie van een relay nodig om het grootschalig onderscheppen van communicatie van burgers mogelijk te maken’, meldt BoF. ‘Want met de huidige techniek kan dit al lang. En met de nieuwe wet voor de geheime diensten is dit straks ook toegestaan.’ Met de sleepwet-kieswijzer kunnen burgers zelf beslissen welke van de bevoegdheden voor de AIVD in de nieuwe wet ze acceptabel vinden en welke ze te ver vinden gaan.

Met de actie vraagt de privacyorganisatie de aandacht voor het naderende referendum over de ‘sleepwet’, zoals tegenstanders de Wiv noemen. ‘Wij voeren campagne voor een ‘nee’ tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten waar op 21 maart 2018 een referendum over wordt gehouden. De scenario’s bevatten wat wij zien als de vijf grootste pijnpunten van de wet. Die pijnpunten moeten in een nieuwe wet voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten beter worden aangepakt.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Komp u ter hulp
6 jaren geleden

Een PF sense firewall kan ook al een redelijke drempel opwerpen.
https://www.komp-u-ter-hulp.nl/Basis_portfolio_cursisten/netwerkbeheer/netwerk.html