Het heeft een jaartje langer geduurd dan was gepland, maar dan heb je ook wat. Voor ruim 100.000 euro, naar eigen zeggen dan, heeft Stichting Sint in Amsterdam (SSIA), van oudsher een commercieel middenstandsproject, haar 350 vrijwilligers een nieuw ontworpen Pietenpak aan laten meten gebaseerd op de kledij van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. Voorzien van drie Andreaskruisen zoals we kennen uit het stadswapen van Amsterdam.

De meest in het oog springende verandering is het uiterlijk van de Pieten. Het zijn veelal jonge bleekneuzen met donkerbruine pruiken, steil en golvend haar, hebben roetvegen op de gezichten en gaan door het leven als deug-, hipster-, eberhard-, roet-, gender- en zeurpieten. Het is een snoeiharde afrekening met de traditionele kindervriend Zwarte Piet. Woordvoerder Pam Evenhuis benadrukt dat de Pieten in Amsterdam op „geen enkele manier geassocieerd meer mogen worden met mensen uit de tijd van de slavernij.”

Volgens Evenhuis is de traditionele Zwarte Piet „verleden tijd en wordt met de nieuwe versie een einde gemaakt aan de ‘zwartepietendiscussie’ in de stad.” Hiermee maakt Evenhuis, zoals zovele deugmensen, een cruciale denkfout. Hij gaat er ten onrechte vanuit dat zich de afgelopen jaren een maatschappelijk debat heeft afgespeeld omtrent het vermeende racistische karakter van Zwarte Piet. Die opvatting deugt niet, het ging namelijk om een ordinair hyperig mediadebat waarin voornamelijk BN’ers hun ego konden strelen. Erik van Muiswinkel voorop.

Buiten de randstad houden ze vast aan hun kindertradities. In 239 dorpen en steden is Piet bij de intocht zwart of donkerbruin. Slechts zeventien comités melden dat er enkele tot veel roetveegpieten meelopen, meldt het AD. Een flink aantal organisatoren geeft tevens aan de discussie over Zwarte Piet beu te zijn en de jaarlijkse vragen van de AD-journalist niet langer op prijs te stellen. Want: „De media houden de discussie in leven”, stellen zij terecht. Te bedenken dat alle gezeik is aangezwengeld door een marginaal groepje zich gekwetst voelende gefrustreerde heethoofden.

Amsterdam scheidt zich zich dus af van de rest van het land door de Sint te laten begeleiden door Spaanse edellieden, nog wel afkomstig uit de zestiende eeuw. Die Herauten luidden toentertijd de komst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in. Aan het eind van de vijftiende eeuw ondernamen Portugezen en Spanjaarden ontdekkingsreizen naar Amerika en Indië waardoor Holland betrokken raakte bij de handel in koloniale waren. Door de Spaanse inlijving van Portugal in 1580 zagen de Hollanders (lees: Amsterdamse kooplieden) gedwongen zelf met handelsvloten over de wereldzeeën naar Indië te varen. En, o ja, de Herauten handelden ook in slaven.

Maar de Spaanse edellieden hebben meer op hun kerfstok in de zestiende eeuw, namelijk de Tachtigjarige Oorlog met Nederland. Door erfenis was de katholiek Philips II, de zoon van Karel V, koning van Spanje geworden. Van daaruit bestreed hij de Hervorming in de Nederlanden.

De Nederlanders kwamen tegen hem in opstand, wilden hun vrijheden behouden en waren niet gediend van geloofsvervolging. Talloze protestanten werden gruwelijk verminkt en vermoord. In 1572 koos Holland de kant van Prins Willem van Oranje, leider van de opstand. Alleen Amsterdam bleef trouw aan het Spaanse gruwelijke bewind.

Deze zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis wordt op 19 november in Amsterdam gevierd met de intocht van Sint en zijn Witte Pieten. Die roetvegen zouden bloedrood gekleurd moeten zijn, het is geen Roetpiet maar een Rotpiet. Onze kleuters zullen met blije gezichtjes de huppelende Spaanse onderdrukkers van weleer op luidruchtige wijze verwelkomen. Arme drommels, arme niet-wetende vrijwilligers van SSIA, arme sukkelige gemeenteraad. Wie zijn geschiedenis niet kent begrijpt heden noch toekomst, verliest zijn identiteit.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
deugnietpiet
6 jaren geleden

Bij het lokale sufferdje AT5 waren vandaag twee witte gekkies te zien die hun portemonnee hebben gespekt door de kostuums van de Spaanse tirannen te ontwerpen.

http://www.at5.nl/artikelen/175021/ontwerper-nieuwe-pietenpakken-ik-pink-straks-een-traantje-weg

deugmens
6 jaren geleden

Genocide Piet!

Ontslagen Hoofdpiet
6 jaren geleden

Je kon er op wachten. De Amsterdamse middenstand die deze foute intocht organiseert heeft er voor gezorgd dat er in winkels, van groot tot klein, al een paar jaar geen Zwarte Piet meer is te zien. En als er al Zwarte Pietjes in de etalage werden opgehangen, zijn de ramen beklad of ingegooid door dwazen. Op basisscholen mogen kinderen, in opdracht van de gemeente, geen Zwarte Piet meer tekenen, ten strengste verboden! En als ik de lijst sponsors van SSIA doorneem, waar in bovenstaand artikel naar wordt gelinkt, zie ik bedrijfsnamen als Hudson’s Bay, Makro, Nuon, Bijenkorf, GVB, ROC Zuid-Oost, Rijksmuseum, Scheltema, Koninklijke Marine, New York Pizza, Parool en zelfs Harry Slinger voorbij komen. Boycotten?

Donna
6 jaren geleden
Antwoord aan  Ontslagen Hoofdpiet

Als ik het goed begrijp wordt Zwarte Piet gewitwast in Amsterdam. Inwoners die daaraan niet mee willen doen worden bedreigd, geïntimideerd. Wil de vergelijking met de jaren ’40–’45 hier niet maken, waarin het Amsterdamse gemeentebestuur en aanverwante diensten zeer bedreven waren in het wegwerken van, u weet wel, maar krijg hier weer koude rillingen van. Laat de Amsterdamse burgerij, de kinderen!, zelf uitmaken hoe Sinterklaas gevierd wordt. Zodra je het overlaat aan politici en de middenstand… vul zelf maar in.

Pol Pot
6 jaren geleden
NN
6 jaren geleden

Bezwaar tegen nieuwe Piet: ‘Ene kwaad ingeruild voor het andere’
https://www.parool.nl/amsterdam/bezwaar-tegen-nieuwe-piet-ene-kwaad-ingeruild-voor-het-andere~a4535433/

ron
6 jaren geleden
Antwoord aan  NN

Misschien dat ze eindelijk beseffen dat de geschiedenis en tegenspraken onlosmakelijk zijn, het heden kun je niet ‘aanpassen’ door het verleden uit te vlakken of te wijzigen zonder verstrikt te raken… Benieuwd hoe de jongens en meisjes van De Grauwe Eeuw hierop reageren.

Terrorpiet
6 jaren geleden
Hans Beerends
6 jaren geleden

Ik vind het wel leuk dat de edellieden die ooit slaven verhandelden om knecht te zijn voor andere edellieden, kooplieden en plantagebezitters nu zelf als knecht moeten optreden. Nog mooier zou het zijn als er tussen sinterklaas en de thans tot knecht gedevalueerde edellieden een superpiet zou komen als opperbaas.

De oplossing die Amsterdam bedacht heeft is een summum van de ironie der geschiedenis.