Animal Rights heeft in een West-Vlaamse scharrelstal ‘bedrog met scharreleieren’ vastgesteld. Kippen zaten er dagenlang opgesloten in kooien waarin zich ook dode, zieke en gewonde dieren bevonden.

Dierenactivisten zijn heimelijk binnengedrongen bij het kippenbedrijf Pyfferoen in Wingene, een agrarisch bedrijf met 130.000 leghennen dat zich toelegt op de productie van scharreleieren. In het West-Vlaamse bedrijf, dat al eerder op de vingers was getikt door de Inspectie Dierenwelzijn, trof Animal Rights scharrelkippen aan in gesloten kooien besmeurd met uitwerpselen. Op filmbeelden is te zien dat kippen liggen te ontbinden tussen de levende dieren.

Veel kippen vertonen kale plekken, het gevolg van ‘verenpikken’, een gedragsstoornis die veelvuldig voorkomt in de eierindustrie. Uit stress pikken de dieren elkaars veren uit wat leidt tot kaalheid en huidwonden. ‘De dieren zijn afhankelijk van de eierproducent om toegang te krijgen tot de scharrelvloer. Uit eerder onderzoek van de dienst Dierenwelzijn1 blijkt dat de kooien gesloten blijven’, meldt Animal Rights die hun bevindingen heeft vastgelegd in een rapport.

De scharreleieren van Pyfferoen worden geleverd aan verpakkingsbedrijf Munckenei in Wingene en OVO-West in Brugge. Daar worden de eieren gesorteerd naar kwaliteit en gewicht voordat ze in de supermarkt belanden. Op elk ei staat een code die ook het erkenningsnummer van het legbedrijf weergeeft. Animal Rights vond verse scharreleieren met het nummer van Pyfferoen (2BE3068) terug bij de supermarktketen Lidl, waar ze aangeboden werden onder het huismerk. Inmiddels is Lidl gestopt met de verkoop.

Animal Rights is de mening toegedaan dat de eieren van Pyfferoen niet langer als scharreleieren aangeduid mogen worden. ‘We willen mensen ervan bewust maken hoe misleidend de term ‘scharrelei’ is. Consumenten hebben recht om te weten op welke manier het voedsel dat te koop ligt in de supermarkten geproduceerd wordt.’ De actiegroep moedigt mensen aan om te kiezen voor plantaardige eetgewoonten die dieren, mensen en leefmilieu ten goede komen.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts laat weten dat Pyfferoen niet gesloten wordt. Na de lancering van de undercoverbeelden waarop het dierenleed wordt aangetoond heeft de inspectiedienst Dierenwelzijn in alle vestigingen van het legkippenbedrijf controles uitgevoerd. Er zou sprake zijn van beperkte inbreuken op het dierenwelzijn die binnen de Europese normen vallen.

„De beelden die we gezien hebben kunnen mensen choqueren, maar dit is industriële landbouw. Dit zijn de Europese normen die gelden en die lat ligt gewoonweg laag.” Volgens de minister kunnen er twee dingen gebeuren: „Ofwel gaan we samenzitten met de sector in de hoop de lat inzake dierenwelzijn hoger te leggen dan Europa voorschrijft. Ofwel treden wij als consument op door enkel nog te kiezen voor eieren die bio zijn of uit vrije loop.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties