Actiegroepen uit Gelderland, Overijssel en Friesland houden komende zaterdag een protestmanifestatie bij Lelystad Airport. Ze eisen van de overheid dat uitbreidingsplannen van het vliegveld worden teruggedraaid.

April 2019 breidt Lelystad Airport uit om Schiphol te ontlasten van vakantievluchten. De routes die de vliegtuigen volgen, zijn gepland boven de Veluwe. Lokale belangengroepen en gemeenten verwachten grote overlast, omdat de vliegtuigen over een lang traject laag vliegen om het vliegverkeer van Schiphol niet te hinderen. Een herindeling van het luchtruim om een deel van de problemen op te lossen, kan niet eerder dan in 2023 klaar zijn.

De protestmanifestatie van komende zaterdag is een gezamenlijk initiatief van Red de Veluwe, Hoog Overijssel, Laagvliegroutes Nee uit Friesland en Nee Tegen Laagvliegroutes Over Ede. De actiegroepen vrezen de geluidsoverlast van de laagvliegende vliegtuigen en zijn ook bang voor de gevolgen voor de gezondheid. En daarom hopen ze het tij nog te kunnen keren. „De laagvliegroutes zijn onacceptabel”, zegt Marjolein Rotsteeg van Red De Veluwe. „De plannen moeten worden afgeblazen.”

Eerder is uit onafhankelijk onderzoek van ingenieur Leon Adegeest gebleken dat er rekenfouten zijn gemaakt die in de Milieu Effect Rapportage (MER) van Lelystad Airport staan vermeld. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft deze fouten inmiddels ook erkend. De geluidsoverlast blijkt vele malen groter te worden dan door het ministerie aan de Tweede Kamer is voorgespiegeld. Ook bij Schiphol zijn dergelijke fouten gemaakt.

Verantwoordelijk oud-staatssecretaris Dijksma laat het onderzoek gedeeltelijk over doen. Met terugwerkende kracht is de PvdA’er bezig haar eigen straatje schoon te vegen. Tijdens een besloten talkshow in Diepenheim zei ze dat het ministerie van Infrastructuur te kampen met een tekort aan kundige mensen die ingewikkelde dossiers kunnen doorgronden. „Er zijn nauwelijks nog mensen die zelfstandig in staat zijn een hele MER-berekening te maken”, aldus Dijksma.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bianca
6 jaren geleden

Waar blijven de Flevolanders zelf?
De vliegtuigen scheren het laagst tussen Biddinghuizen en de Flevoboulevard door!!!
Ik hoop toch wel op een grote opkomst, ook vanuit Flevoland….

P. de Groot
6 jaren geleden
Antwoord aan  Bianca

Gevalletje ‘werkgelegenheid eerst!’ veronderstel ik…

Heleen Kramp
6 jaren geleden
Antwoord aan  Bianca

Die mensen weten wellicht veelal niet wat ze te wachten staat. Ze hebben zich er niet in verdiept. Ze denken er toch niks aan te kunnen doen. Ze denken er juist voordeel van te kunnen hebben; dichtbij huis instappen voor je vakantie in het buitenland. Mensen die tegen de uitbreiding zijn die zijn doorgaans beter geinformeerd.

P. de Groot
6 jaren geleden
Antwoord aan  Heleen Kramp

Is goed mogelijk. Die gaan daar wellicht spijt van krijgen indien de uitbreidingsplannen door gaan en de overlast flink stijgt. Uit een enquête van de Stentor onder haar lezers blijkt dat een forse meerderheid in de regio voor uitbreiding is vanwege economische belangen:

http://lelystadairport.destentor.nl/

5 jaren geleden

Staat je woning onder een vliegroute van Lelystad Airport? Vrees je waardevermindering? Ga naar de website rechtsbehoud en lees daar hoe je schadeloosstelling kunt krijgen.