Het kraken van onbewoond vastgoed in Gent leidt steevast tot rumoer. De intrek van een groep Roma in een pand aan de Palinghuizen wordt dan al gauw landelijk nieuws in België.

Zondagnacht hebben Roma een ‘leegstaand’ pand aan de Palinghuizen in Gent in bezit genomen. De woning, die sinds augustus te koop staat, is gemeubileerd. Eigenaresse Van Wambeke reageert verbolgen: „We zijn er vanochtend meteen naartoe gegaan en hebben hen gevraagd weg te gaan maar ze weigerden te vertrekken. Ze hadden koffie gezet met ónze spullen en dronken uit ónze koffietassen! En ónze matrassen lagen op de grond! We hebben de politie maar gebeld.”

De eigenaresse kon in aanwezigheid van de agenten („Met toestemming van de krakers!”) een televisietoestel, een dvd-speler, matrassen en stoelen uit het pand halen. „Van de politie mochten we zelf niet naar binnen omdat we de privacy van onze woning zouden schaden. Dat dit nog mogelijk is in 2017. Wij staan machteloos. Enorm frustrerend! Ik ben verdraagzaam maar dit vind ik echt verschrikkelijk. De krakers stonden ons in het gezicht uit te lachen. Ze wisten dat de politie hen niet kon verjagen.”

De advocaat van Van Wambeke gaat nu een kort geding aanvragen om de krakers te laten ontruimen. „Maar op de korte termijn krijgen wij die mensen er niet uit. De verkoop van ons huis wordt tegengehouden. De open dag van komende zaterdag kan niet door gaan en potentiële kopers worden afgeschrikt.” Op Facebook worden uiteenlopende oproepen tot geweld tegen de krakers geplaatst. Twee weken geleden viel een knokploeg een gekraakt pand aan het Stapelplein in Gent binnen.

Vanaf komende donderdag treedt in België een nieuwe kraakwet in werking. Na een melding van de kraakactie heeft de politie het recht binnen te treden en naar de identiteit van de krakers te vragen. Blijkt het perceel nog bewoond te zijn dan worden de krakers aangehouden en vervolgd wegens huisvredebreuk. Wanneer het pand onbewoond is, dient de eigenaar aangifte te doen. De krakers worden dan verzocht het pand vrijwillig te verlaten. Blijven ze zitten dan kan het pand na acht dagen alsnog ontruimd worden, tenzij de krakers beroep aantekenen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties