Indien de Belgische overheid de komende jaren geen alternatieve energiebronnen aanboort, moeten minstens vier van de zeven kernreactoren ook na 2025 blijven draaien. Dat stelt netbeheerder Elia in een nieuwe studie.

In 2025 wil België zeven kernreactoren stilleggen en ontmantelen. De wet die dat regelt is veertien jaar oud, maar de opeenvolgende Belgische regeringen hebben nog altijd geen plannen gemaakt om de gevolgen op te vangen. Netbeheerder Elia schrijft dat, indien er nu niets gebeurt, er over zeven jaar in één klap twee derde van de huidige Belgische elektriciteitsproductie wegvalt.

Treedt de overheid de komende jaren niet op, dan zullen volgens Elia minstens vier van de zeven kernreactoren mogelijk ook na 2025 moeten blijven draaien, waaronder de omstreden ‘scheurtjesreactoren’ Doel 3 en Tihange 2. Met name in Duitsland en Nederland is zeer veel weerstand tegen deze reactoren. Men is bevreesd voor een nucleaire ramp waarbij ook delen van Zuid-Limburg, Zeeland, Brabant en Duitsland zullen worden getroffen.

Om het dreigende tekort op te vangen, is uiterlijk in 2025 3,6 gigawatt aan nieuwe productiecapaciteit nodig. ‘Alleen als er negen nieuwe gas- of biomassacentrales worden bijgebouwd, kan de voorgenomen kernuitstap veilig worden uitgevoerd’, aldus Elia. ‘Momenteel wil niemand die nieuwe centrales bouwen, want ze maken alleen maar verlies. De overheid moet nu direct een nieuw ondersteuningssysteem op poten zetten, anders wordt de kernuitstap onmogelijk.’

Wat ODE betreft, de sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen, moet het aantal nieuwe gascentrales ter vervanging van nucleaire capaciteit zo klein mogelijk worden gehouden. „De studie van Elia toont aan dat de kernuitstap in 2025 haalbaar en economisch verantwoord is”, aldus directeur Bram Claeys in een reactie. Wel wil ODE dat er een einddatum komt op het gebruik van gascentrales vanwege de CO2-uitstoot. „We moeten zoveel mogelijk inzetten op de ontwikkeling van duurzame energie.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties