De politie mag gegevens van alle voertuigen die met een camera zijn vastgelegd vier weken bewaren. De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met het plan, Privacy First start een rechtszaak.

De politie gaat nu ook data zoals kenteken, locatie en afbeelding verzamelen van voertuigen waarmee niets aan de hand is of lijkt. Momenteel moet die data na cameraregistratie meteen worden gewist. Door de verandering kan de politie 28 dagen gebruik maken van de gegevens bij de opsporing van een misdrijf en voor de aanhouding van voortvluchtige personen.

Een meerderheid van de senaat ging akkoord met het wetsvoorstel ANPR (Automatische Nummerplaat Registratie). D66, SP, PvdD en GL zijn tegen, onder meer vanwege aantasting van de privacy. Om de privacy van weggebruikers te beschermen, mogen kentekengegevens alleen aan de openbare weg worden verzameld en wel op plaatsen die relevant zijn voor de opsporing. Dat kunnen vliegvelden zijn, maar ook havens, parkeerterreinen langs snelwegen en grensovergangen.

Ook kan niet iedereen zomaar bij de kentekengegevens. Alleen speciale opsporingsambtenaren hebben toegang na een bevel van de officier van justitie. Bovendien mag de informatie alleen worden geraadpleegd voor de opsporing van ernstige misdrijven, zoals plofkraken, ontvoeringen, mensenhandel en terrorisme, en de aanhouding van voortvluchtigen. De voertuigen worden geregistreerd met een zogenoemde ANPR-camera (automatische nummerplaatherkenning).

Volgens Privacy First is het wetsvoorstel in strijd met het recht op privacy en daarmee onrechtmatig. „Iedere automobilist wordt hierdoor een potentiële verdachte. Dit is totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief”, zegt Vincent Böhre. Privacy First bereidt dan ook een rechtszaak voor om de wet onverbindend te laten verklaren omdat die in strijd zou zijn met Europees privacyrecht.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties