Een arrestant toont een sticker met de tekst ‘Money for War? We say No!’

De Brusselse politie heeft donderdagochtend achttien vredesactivisten aangehouden die protesteerden tegen een conferentie van het Europees Defensieagentschap (EDA).

Voor het vierde jaar op rij voerden vredesactivisten actie bij een conferentie van het Europees Defensieagentschap in Brussel. Dit agentschap heeft de taak de lidstaten van de Europese Unie, met uitzondering van Denemarken, te ondersteunen bij een efficiëntere besteding van het defensiebudget. Wapenhandelaren, lobbyisten van de wapenindustrie en beleidsmakers vergaderen er over de toekomst van de Europese defensie.

De conferentie vindt plaats achter gesloten deuren, kritische stemmen mogen er niet in. Tientallen keurig in pak en mantelpak gestoken vredesactivisten, waaronder een Iers lid van het Europees Parlement, blokkeerden vanochtend de toegang van de conferentiezaal aan de Brusselse Lakenweversstraat door op de stoep te gaan zitten. Ze werden weggesleept door de politie, achttien personen zijn aangehouden.

Uit een verzoek tot openbaarheid van bestuur, ingediend door Vredesactie, blijkt dat bijna driehonderd vertegenwoordigers van de wapenindustrie uitgenodigd waren op de EDA-conferentie in 2016. „EDA is een officieel EU-agentschap dat gefinancierd wordt met publiek geld”, zegt Bram Vranken van Vredesactie. „Het is geen verantwoording verschuldigd aan de wapenindustrie maar aan ons, de Europese burger.”

De wapenlobby is machtig binnen de EU. Het lobbybudget van de grootste tien Europese wapenbedrijven is in vijf jaar tijd verdubbeld van 2,8 miljoen euro naar 5,6 miljoen euro per jaar. Uit het recent verschenen rapport van Vredesactie, Securing Profits, how the arms lobby is hijacking Europe’s defence policy, blijkt hoe de besluitvorming binnen de EU rond thema’s als veiligheid en defensie wordt gedomineerd door de wapenindustrie.

Vorige week lanceerden de Europese lidstaten een clausule van het Verdrag van Lissabon, PESCO. De 23 lidstaten die hieraan deelnemen verbinden zich ertoe om meer uit te geven aan defensie en aan de aanschaf van militair materiaal. Centraal binnen PESCO is een Europees Defensiefonds van 40 miljard euro voor onderzoek, ontwikkeling en aankoop van nieuwe wapens. „Een cadeau voor de wapenindustrie”, zegt Vranken. „Het Europees Defensieffonds zal niet leiden tot meer veiligheid maar de Europese wapenindustrie stimuleren.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties