Nothing Like Before van het Tsjechische regisseurskoppel Lukas Kokes en Klara Tasovska is een uitzonderlijk ruig en rauw portret van vier tieners. Ze zijn negentien jaar oud, wonen in het Tsjechische grensplaatsje Varnsdorf en zitten op dezelfde school. De druk op hen is groot omdat ze uiteindelijk hun plaats in de samenleving moeten zien te veroveren. Er zijn te weinig mogelijkheden om verder te komen in deze grauwe uithoek van Tsjechië.

De documentaire is in drie hoofdstukken opgedeeld. Elk segment begint met het bezoek van een van de tieners aan de mentor van hun school. Telkens weer brengt hij hen ontnuchterend nieuws. Lage cijfers en een hoog verzuim vallen hen ten deel. Teo, de enige jongen van het kwartet, neemt zijn studie niet serieus en dreigt weggestuurd te worden. Op het moment dat hij zijn vriendin zwanger maakt, móet er wel wat gebeuren.

Renata is spijbelkampioen. Zij werkt liever ‘s nachts in een café om wat geld voor haar alleenstaande moeder te verdienen. Anicka en Nikola lopen stage in het Griekse Memphis Beach hotel. De verboden nachtelijke escapades met hotelgasten en de daarbij gepaard gaande drankzucht dreigen hun ondergang te worden. Alle vier de adolescenten lijken niet toegerust voor een leven als volwassene. Ze zijn dolende en losgeslagen, hun toekomst is onzeker.

Er zijn natuurlijk al talloze films gemaakt over de hedendaagse losbandige jeugd, niemand zit te wachten op de zoveelste visie. Maar de wijze waarop deze tieners in al hun kwetsbaarheid gefilmd zijn, is behoorlijk heftig. De regisseurs filmden zo dicht mogelijk op hun huid. Die ruwe intimiteit is behoorlijk beklemmend. De expressiviteit van de jonge gezichten spat van het scherm af terwijl de geluidsband wordt gekenmerkt door een gruizige kracht. Het intense beeld en geluid pijnigen de ogen en oren van de kijker.

Het derde hoofdstuk van Nothing Like Before, over de avonturen van de wellustige Anicka en Nikola, lijkt met meer afstand te zijn gefilmd. De training in het restaurant is droogkomisch, het geeft de kijker een moment om even bij te komen. Wanneer de jongedames ‘s nachts in de auto van twee groezelige mannen stappen, krijgt de documentaire een dreigende lading. Alsof het een spannende thriller betreft. Dit is een documentaire waar je in mee gesleurd wordt en die pijn doet, een unieke ervaring.

Ulrik van Tongeren

Nothing Like Before is nog te zien op zaterdag 25 november om 11.00 uur in Pathé de Munt 12, Muntplein in Amsterdam.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties