Een antifascistische actiegroep wil zondag in Nijmegen koste wat het kost een demonstratie van een club tegen de islamisering zien te voorkomen.

De patriottische actiegroep PEGIDA, die strijd voert tegen de islamisering van de samenleving, is voornemens zondag om 13 uur vanaf het Joris Ivensplein een ‘mooie route’ door Nijmegen te gaan lopen waarbij ze hun achterban verzoekt ‘zoveel mogelijk de Nederlandse vlag te laten zien.’ In welk teken de betoging komt te staan, is onbekend.

‘Organiseer jezelf en je vrienden, fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn’, schrijft de antifascistische actiegroep AFA op hun website. Het is een bekend procedé dat al jaren, min of meer succesvol, door AFA wordt toegepast: middels het voeren van radicale tegenacties hoopt men de lokale Driehoek (burgemeester, hoofdcommissaris en rechter-commissaris) ertoe aan te zetten betogingen van ‘racisten en fascisten’ te verbieden.

Burgemeester Bruls van Nijmegen gaf eerder aan onder geen beding demonstranten het recht tot demonstreren af te willen nemen. Hij wil PEGIDA zondagmiddag de ruimte geven om hun actie te kunnen voeren. Daarnaast mag ook AFA actievoeren. „Zij krijgen een plek op het Mariënburgplein, PEGIDA op het Joris Ivensplein”, aldus een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. „Er worden gepaste veiligheidsmaatregelen genomen.”

Terwijl PEGIDA oproept tot een vreedzaam protest, spoort AFA de achterban aan om de actie van hun tegenstanders te ‘saboteren’ in de vorm van blokkades en de ‘fascisten’ te bekogelen met ‘van alles naar wens.’ Het is een vorm van opruiing waarvan je mag verwachten dat het, zeker na het gedoe rondom Dokkum, strafbaar bevonden wordt. Maar voor zover bekend heeft de burgemeester het OM niet verzocht over te gaan tot nader onderzoek. Een noodverordening is, vooralsnog, niet uitgevaardigd.

Ook lokale politieke jongerenorganisaties voeren zondag actie tegen PEGIDA, maar dan op vreedzame wijze. Ze houden een sponsorloop waarbij omstanders een PEGIDA-betoger kunnen ‘sponsoren’. Voor elke gesponsorde demonstrant wordt een geldbedrag overgemaakt naar VluchtelingenWerk Nederland. „We willen PEGIDA niet het recht afnemen om te demonstreren, want iedereen moet zijn mening kunnen uitdragen”, aldus Veerle Springintveld, contactpersoon van ROOD Nijmegen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erik Muiswinkel
6 jaren geleden

Ik heb niks met Pegida, maar ik vind dat iedereen het recht heeft om te demonstreren. En aankomen met termen als “racisten” en “fascisten” vind ik te goedkoop en niet bewezen. Als AFA zo tegen fascisme is, waarom gaan ze nooit eens protesteren tegen DENK en die fascistische Erdogan-Turken, of durven ze dan niet ?

beowulf
6 jaren geleden

je opa had ook niks met nsb Je opa vond hun zeker ook geen racisten zeker hitler was geen racist hij had enkel ze mening vertel dat aan jood kijken wat die er van vind hollanders ontkennen racisme dat is zwak omdat ze zelf verblind zijn en zelf hekel aan moslims hebben en zelf niet eens inzien hoe racistisch ze zijn psychologische spelletjes in je racisme meten met 11 verschillende maten en volhouden dat je neutraal bent onderhuidse racist waar is denk racistisch in volgens jou je heb hekel aan turken is wel op te merken denk heeft het recht om politieke partij te zijn je heb niks te zeggen onderhuidse racist als die pegide tegen joden zouden demonstreren dqn zou je waarschijnlijk anders piepen gelijkheid voor iedereen jood christen of moslim of je het leuk vind of niet mensen beledigen heeft niks met demonstreren te maken je racistische terroristen worden gefinancierd door de economische terroristen uit israel die pegida chiwawa schoot hondjes moet je lekker terug naar israel sturen naar hun baasje

Ronaldo
6 jaren geleden
Antwoord aan  beowulf

Beowulf, haal even adem en probeer eens wat interpunctie. Ik ben het wel met Erik eens. Vrijheid van meningsuiting werkt alleen als iedereen het heeft.
Dat die hele islamisering een waandenkbeeld is maak je mensen niet duidelijk door ze voor fascist uit te schelden.

Verder was die hele pegida-demo natuurlijk gewoon een provocatie. Er was geen andere logische reden om het in nijmegen te doen. Het liefst had Pegida gezien dat er vette knokpartijen kwamen, zodat ze zich konden voordoen als nette demokraten die door “evil” links de mond gesnoerd worden.

Pegida-demo’s “begeleiden” met een groep die groter is dan de demo zelf is een nette en niet “extremistische” manier om er mee om te gaan

Anoniem
6 jaren geleden

Politiepaard: Onwelwording door suikerspiegel, of toch een extreemlinkse dierenmoord?
https://www.geenstijl.nl/5139626/politiepaard-onwelwording-door-suikerspiegel-of-toch-een-extreemlinkse-dierenmoord/

Ronaldo
6 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ik heb geen zin om achter geenstijl’s cookiewall te kijken, maar de politie ZELF zegt dat het paard een natuurlijke dood is gestorven.

Dat linkse demonstranten een hooggeluidsapparaatje zouden gebruiken om dieren te kwellen is uitermate onwaarschijnlijk

pol pot
6 jaren geleden

paarden zijn oorlosgtuig, Openbaring 14:20