Het staatshof van Turkije heeft de detentie van Amnesty-voorzitter Taner Kılıç verlengd. Hij wordt beschuldigd van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’.

Een bewijs hiervoor moet een App zijn die hij op zijn telefoon zou hebben gedownload. De aanklager beweert dat deze Bylock-App door de Gülen-beweging wordt gebruikt. Dictator Erdoğan beschouwt geestelijk leider Gülen als de kwade genius achter de vermeende couppoging van juli 2016. Uit twee onafhankelijke forensische analyses van de telefoon van Kiliç, waartoe Amnesty opdracht heeft gegeven, blijkt echter dat ByLock nooit is geïnstalleerd.

„Alle bewijzen laten zien dat Taner Kılıç onschuldig is, maar hij werd donderdag desondanks naar zijn overvolle cel, waar hij al vijf maanden verblijft, teruggestuurd”, aldus Amnesty’s Europa-specialist John Dalhuisen. „Het besluit van de rechtbank gaat voorbij aan dit bewijs. Zo is weer een kans gemist om aan dit grote onrecht een einde te maken.” Kılıç vertelde de rechtbank dat hij de cel, bedoeld voor acht personen, met 23 anderen moet delen.

Taner Kılıç werd op 6 juni 2017 gearresteerd en zit sindsdien in de gevangenis. Tien andere activisten, onder wie İdil Eser, de directeur van Amnesty Turkije, werden een maand later opgepakt. Zij mogen inmiddels hun rechtszaak buiten de gevangenis afwachten. Het reisverbod van drie van hen – Özlem Dalkıran, Nejat Taştan en Veli Acu – is opgeheven. De volgende zitting staat gepland voor 31 januari 2018.

Daags voorafgaande de ‘rechtszaak’ riep de Tweede Kamer, met uitzondering van de extreem-rechtse moslimpartij Denk, Turkije op tot vrijlating van Kiliç. Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken wordt gevraagd de oproep uitdrukkelijk te steunen. Tienduizenden vermeende aanhangers van de Gülen-beweging zijn sinds de ‘couppoging’ gearresteerd. Meer dan 100.000 rechters, leraren, politiemensen en andere overheidsfunctionarissen zijn ontslagen of geschorst.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties