Palestina-activisten doen een klemmend beroep op de Italiaanse sportorganisator RCS Sport de eerste drie wieleretappes van de Giro d’Italia in 2018 niet plaats te laten vinden in Israël.

De Giro d’Italia, naast de Tour de France en de Spaanse Vuelta een van de drie meest prestigieuze wielerrondes van Europa, beleeft komend voorjaar een historische editie. Voor het eerst in de sportgeschiedenis zal de Italiaanse wielerronde starten buiten het Europese continent met een individuele tijdrit in de Israëlische stad Jeruzalem. Er volgen dan nog twee etappes door het centrale deel van Israël en een lange rit door de Israëlische woestijn.

Israël is bepaald geen wielerland, commerciële belangen voeren hier dan ook de boventoon. Israël wil toeristen trekken en koopt om die reden al seizoenen lang tijdens de grote wielerkoersen reclamezendtijd in bij Eurosport voor commercials van het Toerismebureau. Dat de eerste drie etappes nu daadwerkelijk op 4, 5 en 6 mei in Israël gehouden worden, is bij tal van Palestina-organisaties en prominenten in het verkeerde keelgat geschoten.

Voorafgaand aan de officiële presentatie van het wielerevenement in Milaan op 29 november benadrukken de tegenstanders in een gezamenlijke verklaring dat de start van de Giro d’Italia in Israël ‘niet enkel een rookgordijn zal optrekken rondom Israëls militaire bezetting van Palestijnse gebieden’ maar ook als ‘aanmoediging zal worden gezien om de door de Verenigde Naties vastgelegde rechten voor Palestijnen te blijven negeren.’

Het Italiaanse RCS Sport werkt in het kader van de organisatie voor de drie etappes samen met het Israëlische bedrijf Comtec Group dat ook actief is in de illegale Israëlische nederzettingen. ‘Op officiële afbeeldingen, landkaartjes en in video’s van de Giro d’Italia staat Oost-Jeruzalem, al vijftig jaar lang bezet door Israël, gemarkeerd alsof het deel uitmaakt van Israël en zijn verenigde hoofdstad’, aldus de verklaring.

De derde etappe door het zuiden van Israël voert de renners en de tv-kijkers langs ‘tientallen Palestijnse Bedoeïenendorpjes die door Israël niet erkend worden en verstoken zijn van de meest basale voorzieningen, zoals elektriciteit, water, gezondheidscentra, scholen en wegen. Eén van deze dorpen is al meer dan honderd keer met de grond gelijk gemaakt.’ Onderweg worden steden als Tel Aviv, Haifa, Accra, Netanya, Eilat, Be’er Sheva en Kfar Saba aangedaan door de wielerkaravaan.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
pol pot
6 jaren geleden

Mag ik dan protesteren tegen de foeilelijke Rotskoepel die dominant in hartje Jeruzalem staat? En die een provocatie van Psalm 2 is?

Eline
6 jaren geleden
Antwoord aan  pol pot

Nee mag u niet, want pas als u uw ogen echt kunt gebruiken mag u daar uitspraken over doen.

pol pot
6 jaren geleden

Psalm 2 heeft met het hart te maken, niet met de ogen.

Jaap van Duin
6 jaren geleden

Ik stel voor dat de volgende start van de Giro georganiseerd gaat worden in Rabat Marokko. Gaan dan de BDS’ers dan ook protesteren tegen het bezetten van de Westelijke Sahara. Of zullen we dan een start doen in het door Turkije bezette deel van Cyprus

Gerard van der Velden
5 jaren geleden

Als je misdaden tegen de menselijkheid maar vaak genoeg begaat worden ze vanzelf legitiem.
Dan komt de Giro op bezoek om het 70 jarig bestaan te vieren.
De wereld slaapt gewoon verder.
Geef het volg brood en spelen.