Inwoners van West-Vlaanderen hebben bij de Franse politie een klacht ingediend tegen de kerncentrale van Gravelines, in het uiterste noorden van Frankrijk tegen België aan.

Ook elders in Frankrijk dienen grensbewoners uit Luxemburg, Duitsland en Zwitserland een klacht in tegen Franse kerncentrales. Een opmerkelijke tendens aangezien Nederlanders en Duitsers eerder dit jaar een klacht hebben ingediend tegen de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange. Het klagen over de grens druist immers in tegen het gangbare NIMBY-gedrag (‘niet in mijn achtertuin’).

De actievoerders uit West-Vlaanderen zijn zaterdagmorgen met de bus van Oostende naar Duinkerken gereden. Daar hebben ze, samen met Franse burgers, bij de politie een klacht ingediend tegen de Franse autoriteiten en tegen EDF, de uitbater van de kerncentrale van Gravelines. Ze klagen hen aan voor ‘het in gevaar brengen van mensenlevens.’

Gravelines ligt tussen Duinkerken en Calais in. De kerncentrale is één van de grootste van West-Europa, met zes reactoren van elk 900 megawatt. Dat is bijna het volledige vermogen van het hele Belgische nucleaire park van Doel en Tihange tezamen. Gravelines is ook één van de oudste centrales van Frankrijk. De reactoren werden in gebruik genomen in het begin van de jaren ’80 en zijn nu dus al meer dan 30-35 jaar oud.

De Franse overheid wil de levensduur van de centrale nog verlengen en daar maken heel wat Belgische inwoners zich zorgen over. Gravelines ligt op zowat 30 kilometer van de Belgische grens. Eloi Glorieux van Greenpeace: „Als er zich ooit een kernramp voordoet in Gravelines, zijn de inwoners van West-Vlaanderen de eerste slachtoffers. Met de heersende windsnelheid aan de kust is een eventuele nucleaire wolk meteen over de grens.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties