Vanaf het nieuwe schooljaar in 2018 mogen leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs van Frankrijk geen gebruik meer maken van de gsm in het schoolgebouw en op het plein.

Vanaf het schooljaar september 2019 is het in Frankrijk verboden om een telefoon of smartphone te gebruiken in- en rondom de school. Tot nu toe was er enkel een verbod op het gebruik van telefoons en smartphones tijdens de les. De Franse overheid hoopt met de maatregel te bereiken dat scholieren hun pauzes weer gebruiken om met elkaar contact te hebben en te spelen in plaats van bezig te zijn met hun toestel.

Tevens hoopt de overheid met het verbod te bewerkstelligen dat leerlingen in een veiligere omgeving naar school gaan. Regelmatig duiken op internet filmpjes van pesterijen en vechtpartijen tijdens schooltijd op, het zogenoemde cyberpesten. Deze video’s blijven daders en slachtoffers vaak nog jaren achtervolgen. Het telefoonverbod was één van de verkiezingsbeloften van president Emmanuel Macron.

Hoe scholen het gsm-verbod precies gaan afdwingen, is nog niet duidelijk. Minister van Onderwijs Blanquer suggereerde in het verleden al dat scholen in beveiligde kastjes zouden moeten voorzien waar jongeren hun gsm in bewaren. „We werken momenteel nog aan een plan om de gsm’s op een adequate manier uit handen van de leerlingen te houden”, aldus de minister. „Telefoons kunnen nodig zijn voor lesdoeleinden of in geval van nood, dus zullen ze opgeborgen moeten worden.”

Peep, een van de grootste ouderverenigingen in Frankrijk, reageert sceptisch. „We denken niet dat het op dit ogenblik haalbaar is”, zegt directeur Pommier. „Beeld je een middelbare school met 600 leerlingen in. Gaan die allemaal hun gsm in een doos stoppen, en waar berg je die op?” Volgens Pommier zou het verstandiger zijn om gedragsregels op te stellen en de betekenis ervan te bespreken met de leerlingen. Het gsm-verbod zal gelden voor kinderen tot vijftien jaar.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
D.B.
6 jaren geleden

Goed dat Ravage hier aandacht aan besteedt. Je leest er niets over in de Nederlandse media of op tv, die zijn natuurlijk bang dat hun reclame-inkomsten van telecombedrijven dalen. Op de website van het RD staat men wel stil bij het Franse verbod en reacties vanuit Nederland:

https://www.rd.nl/vandaag/binnenland/smartphoneverbod-op-school-volgt-nederland-frans-voorbeeld-1.1453423

Joke
6 jaren geleden

Kunstmatig opgewekte gepulste elektromagnetische straling stopt niet automatisch bij aankomst van het menselijl vel lezen wij op stopumts.nl