In amper twee jaar tijd is de hoeveelheid elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd, wereldwijd met 8 procent gegroeid. Amper een vijfde daarvan wordt gerecyceld.

In 2016 werd wereldwijd maar liefst 44,7 miljoen ton aan elektronica bij het afval gedumpt. Dat is 3,3 miljoen ton meer dan in 2014 en die stijging zet zich door, zeggen deskundigen. Ze verwachten een verdere stijging tot 52,2 miljoen ton in 2021. Deze alarmerende cijfers, afkomstig van het VN-agentschap voor Telecommunicatie (ITU), staan vermeld in het rapport Global E-Waste Monitor 2017.

De ITU waarschuwt ervoor dat de groeiende afvalbergen grote gevolgen hebben voor het milieu en de volksgezondheid, omdat een groot deel niet op een veilige manier wordt verwerkt. Bovendien kost het de economie miljarden aan kostbare materialen zoals goud, zilver, koper en platinum. De auteurs schatten dat in 2016 wereldwijd voor in totaal 55 miljard dollar aan metalen werd weggegooid. Slechts 8,9 miljoen van de 44,7 miljoen ton e-waste werd gerecyceld, zo’n 20 procent.

„E-waste is een nijpend probleem in onze huidige digitaal georiënteerde wereld waarin het gebruik van elektronica voortdurend toeneemt”, zegt Houlin Zhao, secretaris-generaal van de ITU. „Dit rapport is een belangrijk instrument voor regeringen die de juiste strategie willen ontwikkelen en beleid willen uitstippelen om de gezondheids- en milieueffecten te verminderen.” Hoopgevend is dat 67 landen inmiddels wetgeving hebben voor de verwerking van e-waste.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties