De aangekondigde wake bij een konijnenfokkerij in Leerbroek mag enkel op het dorpsplein plaats vinden. Dat heeft de burgemeester van Zederik besloten na een gesprek met de veehouder.

De wake, georganiseerd door stichting Konijn in Nood, zou aanvankelijk zaterdag 16 december bij de fokkerij van de familie Kool aan de Leerbroekseweg gehouden worden. De actiegroep voert vrijwel wekelijks kortstondige wakes uit bij konijnenfokkerijen in het land, maar die in Leerbroek heeft klaarblijkelijk tot enige beroering in het dorp geleid. Er werd zelfs gedreigd met een tegenbetoging.

Volgens woordvoerder Janssen van Konijn in Nood gaat het om een vreedzaam protest met twee minuten stilte om de praktijken van het bedrijf aan de kaak te stellen. Hij liet al eerder weten pas te rusten als het bedrijf, met circa 28.000 vleeskonijnen en 3900 zogeheten voedsters de grootste konijnenfokkerij van Nederland, zijn deuren sluit. Het protest in Leerbroek maakt onderdeel van de landelijke campagne ‘Kerstkonijn van Tafel’.

Leseman, woordvoerder van LTO Nederland, heeft geen goed woord over voor de actie. „Natuurlijk mogen mensen kritiek hebben op veehouders. Die staan altijd open voor een gesprek. Maar dit soort acties is onacceptabel. Onze mensen worden met naam en toenaam op Facebook gezet, voor moordenaar uitgemaakt en op allerlei manieren geïntimideerd. Zulk gedrag hoort niet. Kritiek is best, maar geef de ondernemers een kans om zich te verdedigen.”

De familie Kool krijgt steunbetuigingen en bemoedigingen. Er waren zelfs vergevorderde plannen voor een tegendemonstratie. „Mede op aandrang van de familie Kool is daarvan afgezien”, laat gemeentevoorlichter Mager weten. Tijdens een informatieavond voerde burgemeester Bonthuis deze week overleg met inwoners en raadsleden. De aangekondigde protestmars vanuit Leerbroek naar de fokkerij wordt nu een manifestatie annex wake op het plein voor dorpshuis De Schakel, aanvang 15.30 uur.

Vorige week donderdag hield Konijn in Nood een langzaamaan-rij-actie op de A59 ter hoogte van Haarsteeg. Daarmee vestigde de actiegroep de aandacht op het dierenleed dat honderdduizenden konijnen in de 40 konijnenfokkerijen die Nederland rijk is, wordt aangedaan. Konijnenvlees wordt veelvuldig genuttigd tijdens het jaarlijkse kerstmaal. De meeste supermarktconcerns hebben de konijnenbout uit de schappen gehaald, maar AH, Jumbo en Lidl blijven het aanbieden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties